NAVO-hoofdkwartier in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe NAVO-hoofdkwartier herinnert aan 9/11 en Berlijnse Muur

1,1 miljard euro, hypermodern en elke balk, paal en steen zou gecheckt zijn op afluistermateriaal: het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel is een echte eyecatcher. Het complex in de Belgische hoofdstad werd vandaag officieel geopend.

Het nieuwe gebouw is 250.000 m2 groot en huisvest 4500 militairen, leden van de civiele staf en vertegenwoordigers van de 28 lidstaten. Het gebouw is veel zuiniger dan het voormalige NAVO-hoofdkwartier: het bestaat onder meer uit 72.000 vierkante meter geïsoleerd glas waardoor minder energie nodig is. Het glas zorgt ervoor dat in de zomer de hitte buiten blijft, terwijl in de winter de warmte binnen blijft.

Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de groenvoorziening, schoonmaken en de wc's.

Aan de overkant van het nieuwe hoofdkwartier staat het oude gebouw nog. En daar hadden de spionnen vrij spel, vertelt Kristof Clerix, journalist van het Belgische weekblad Knack, in het NOS Radio 1 Journaal. Hij schreef het boek Spionage Doelwit Brussel, en deed onderzoek naar het gebouw dat zo 'lek was als een mandje'.

De NAVO vestigde zich in 1967 in het gebouw dat nu wordt afgedankt. In dat gebouw werkte Rainer Rupp, een West-Duitse NAVO-werknemer die in het geheim werkte voor de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst. "Hij heeft misschien wel duizenden geheime documenten doorgespeeld", vertelt Clerix.

Het oude NAVO-hoofdkwartier in 1967

Maar niet alleen hij speelde geheimen door, ook de vrijgezelle secretaresses. "Er werden door Oost-Duitsland speciale 'Duitse Romeo's' ingezet om de NAVO-secretaresses te verleiden. Ze kregen dan een relatie en probeerden zo documenten in te zien."

Seks was echt een wapen in die tijd, gaat Clerix verder. "De contraspionage van de NAVO heeft secretaresses zelfs nog heel lang geschaduwd op hun verjaardag, om te kijken of ze bloemen kregen van zo'n Oost-Duitse mooie man."

Het nieuwe hoofdkwartier

Dus daarom moest het nieuwe gebouw écht goed worden gecontroleerd. Want in elke balk, steen of paal zou afluistermateriaal kunnen zitten, en opnieuw een 'lek' gebouw kan de NAVO echt niet hebben, zegt Clerix. "Naar verluidt zijn er een honderdtal veiligheidsmedewerkers bezig geweest om alle bouwmaterialen te screenen op afluisterapparatuur", vertelt Clerix.

Bij de opening van het nieuwe hoofdkwartier werden ook twee nieuwe monumenten gepresenteerd. Een monument ter herinnering aan de aanslagen van 11 september 2001 in New York en een monument ter herinnering aan de Berlijnse Muur.

Het monument ter herinnering aan 9/11 bevat een stalen deel van de 107de verdieping van de North Tower van het World Trade Centre.

Het monument ter herinnering van 9/11

Het monument ter herinnering aan de Berlijnse muur is een stuk muur van 2 meter hoog en meer dan 2 meter breed. Er zou een oog op zijn geschilderd, met de tekst 'Gorby sees all' - een referentie naar de toenmalige leider van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov.

Het monument symboliseert de inspanningen om een gedeeld Europa te bestrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl