Woningen in aanbouw in een 'all-electric'-wijk in Rijswijk
NOS NieuwsAangepast

In nieuwbouw nog steeds vaak aardgas

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Twee derde van de nieuwbouwwoningen in Nederland krijgt nog steeds een aansluiting op aardgas. Uit een inventarisatie van Natuur en Milieu blijkt dat het gaat om 150.000 woningen. Een ongewenste ontwikkeling, stelt de milieuorganisatie, omdat Nederland juist afscheid moet nemen van fossiele brandstoffen.

"Het verbaast ons. Want gasleidingen liggen voor veertig jaar in de grond. We weten dat we ervanaf moeten, dus we vinden het heel vreemd dat we nu nog nieuwbouw op het gas aansluiten", zegt Talitha Koek van Natuur en Milieu.

Laaghangend fruit

Uiteindelijk moeten van de overheid zelfs alle 7 miljoen huizen in Nederland energieneutraal gemaakt zijn in 2050. Dat betekent dat ze niet meer energie verbruiken dan ze zelf opwekken, bijvoorbeeld door zonnepanelen. Een enorme opgave, maar juist nieuwbouw is dan relatief eenvoudig om mee te beginnen, zegt Natuur en Milieu.

De milieuorganisatie dringt er daarom op aan dat alle nieuwbouwplannen die nu nog op de tekentafel liggen, alsnog tegen het licht worden gehouden. De huizen zouden alsnog op een warmtenet aangesloten moeten worden, of 'all electric' moeten worden gemaakt.

Doodzonde

Bernard Wientjes, voorzitter van de recent opgerichtte Taskforce Bouw, is het eens met Natuur en Milieu. Ook hij vindt dat het onverstandig is om nu nog zo veel huizen aan te sluiten op aardgas. Hij noemt de bouwwereld te conservatief.

"Wij willen maar één ding: dat we zo snel mogelijk huizen bouwen die 'nul op de meter' hebben, die geen gasaansluiting meer hebben, en we vinden het natuurlijk doodzonde dat er nu huizen gebouwd worden die later uiteindelijk gestript moeten worden, die duurzaam gemaakt moeten worden."

Revolutie

"Er is echt een revolutie nodig", aldus Wientjes. "Want als we zo doorgaan als we de afgelopen jaren gedaan hebben, krijgen we nooit de bouw in de richting van 'Parijs 2050', CO2-uitstoot naar nul, nul op de meter-woningen. Het moet nu heel snel gaan en dat is de opgave voor de bouwindustrie. Er is een aanvalsplan nodig, een revolutie, en die moet morgen beginnen."

Een jaar geleden pleitten de netbeheerders in Nederland al voor gasloze nieuwbouw. Het probleem daarbij is, stelden zij, dat de wet nu nog voorschrijft dat nieuwbouwhuizen een gasaansluiting krijgen.

Maar volgens Natuur en Milieu zijn er meerdere manieren om deze wettelijke plicht te omzeilen. Wel zegt zowel de milieuorganisatie als de Taskforce dat deze wet snel veranderd moet worden.

Waterstof

Bouwend Nederland zegt desgevraagd geen mening te hebben over wel of geen aardgas in nieuwbouw. Gasleidingen zijn mogelijk in de toekomst ook te gebruiken voor het gebruik van waterstof of biogas. De bouwsector onderschrijft wel dat alle huizen duurzaam moeten worden, maar laat zich niet uit over de techniek die daarvoor gebruikt wordt.

Natuur en Milieu bepleit dat gemeenten van projectontwikkelaars gaan eisen dat ze geen gas meer aansluiten. "Als het op eigen grond van de gemeente is, kun je voorwaarden stellen aan projectontwikkelaars en zeggen dat het gasloos moet. Ook bewoners kun je van tevoren duidelijk maken dat er geen gas in de woning aanwezig is. Bewoners kunnen dan zelf de afweging maken of ze hiervoor willen kiezen of niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl