NOS SportAangepast

Verstappen: rondje Monaco kan twee seconden sneller

  • Louis Dekker

    commentator F1

  • Louis Dekker

    commentator F1

Max Verstappen start zondag voor de derde keer in de Grand Prix van Monaco. Nog nooit zag hij er het zwart-wit-geblokte finishdoek. Het doel: dit jaar wél uit de muur blijven en de race voltooien. Tijdens een persbijeenkomst in het vorstendom blikt de jonge Limburger vooruit.

Max Verstappen is ontspannen voor het raceweekend in Monaco

Vorig jaar pakte je teamgenoot Daniel Ricciardo poleposition. Denk je dat het team weer zo competitief kan zijn in Monaco? Kun je hier winnen?
"Dat denk ik niet. We staan er iets minder goed voor dan vorig seizoen. Het zal moeilijker worden, maar je weet het natuurlijk nooit. Ik moet eerst zorgen dat ik me comfortabel voel in de auto. Het is vooral belangrijk om in de trainingen veel rondjes te rijden, geleidelijk in het ritme te komen en vertrouwen te krijgen."

De Grand Prix van Spanje duurde voor jou maar een paar seconden door de botsing met Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas. Is er nog iets positiefs over dat weekend te melden?
"Best wel. We hebben echt een sprong voorwaarts gemaakt. Ik kon het alleen die zondag niet laten zien. Ik voelde me heel goed in de auto. De trainingen gingen prima en de kwalificatie ook, maar de race was natuurlijk na 700 meter al klaar. Ik voel absoluut dat we de goede kant opgaan. Maar het is helaas niet zo dat we een knop in de auto kunnen zetten waarmee we in één klap 50 pk extra krijgen."

In 2015 valt Verstappen met zijn Toro Rosso uit tijdens de race

De Formule 1-auto's zijn veel rapper dan vorig seizoen. Dus ook een rondje Monaco zal sneller gaan. Waar zit de tijdwinst op dit circuit?
"Overal. Snelle bochten worden sneller, langzame bochten ook. We hebben dit jaar veel meer grip en kunnen eerder op het gas. Ik denk dat een rondje op het circuit twee seconden sneller kan. Vooral de snelle bochten, zoals Piscine, zullen uitdagend zijn."

Bij die bocht is een extra hoge kerbstone geplaatst om te voorkomen dat coureurs daar afsnijden. Het lijkt wel een grote gele stoeprand. Wat vind je van die maatregel?
"Ik zag het tijdens mijn wandeling over het circuit. Het is riskant. Hij is nogal hoog. Je kunt mooi het hek in worden gelanceerd zo. Bovendien kan de ophanging van de auto afbreken. Dan kun je niet meer sturen en ga je hard de vangrail in. En ik heb de vangrail natuurlijk al eens uitgetest: dat is geen plek waar je wilt belanden. Dus ik weet niet waarom dit is gedaan, maar we zullen het er nog wel over hebben."

De kerbstones van Piscine

Inhalen in Monaco is niet onmogelijk, maar wel zeer lastig. Hoe belangrijk is de kwalificatie, waarin de startopstelling wordt bepaald?
"Die is hier cruciaal. Het was hier al moeilijk om in te halen, maar de auto's zijn dit jaar een stuk breder en de banden ook. Dus het is hier vrij eenvoudig verdedigen. Gewoon in het midden rijden, dan komt niemand erlangs."

Wat zijn de lastigste bochten op dit stratencircuit?
"Bocht 1, 3 en 15. Dat zijn de drie bochten waar ik eraf ben gegaan. Monaco is sowieso het meest veeleisende circuit op de Formule 1-kalender. Het is hier moeilijk om de limiet te vinden. En je mag geen moment je concentratie verliezen. Ik moet dus vooral uit de muur blijven en de finish halen. Dat is het belangrijkste."

Bij de kwalificatie van de GP van Monaco in 2016 houdt Verstappen zijn Red Bull niet heel

Vorig jaar ging het fout in de kwalificatietraining: je raakte de muur en moest achteraan starten. Wat ging er toen mis?
"Misschien onderschatte ik de bocht een beetje. Ik heb veel geleerd van mijn fouten, maar het is en blijft millimeterwerk hier. Nu ben ik er weer en gaan we opnieuw beginnen. Het loopt altijd anders dan je denkt. Je kan er lang over blijven nadenken, maar die dingen gebeuren nu eenmaal. Ik hoop ook steeds dat ik elke race win, maar dat gebeurt tot nu toe niet zo vaak."

Je woont in Monaco, op loopafstand van het circuit. Is het daardoor een comfortabel weekend voor je?
"Het heeft wel wat. Het is iets makkelijker dan al die hotels. Als ik honger heb, kan ik mijn moeder vragen iets te maken. Dus ik hoef dit weekend geen roomservice te bellen. En ik kon gewoon thuis naar Ajax tegen Manchester United kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl