Het label van de rugzak die de zelfmoordterrorist waarschijnlijk droeg
NOS NieuwsAangepast

Foto's bewijsmateriaal aanslag Manchester uitgelekt, Britten woedend

In Amerikaanse media zijn foto's opgedoken van bewijsmateriaal van de bomaanslag in Manchester. The New York Times heeft politiefoto's gepubliceerd van onder meer stukken rugzak en een batterij.

De Britse autoriteiten zijn woedend dat de foto's zijn gelekt. Zij zeggen dat het lek aan Amerikaanse kant zit. De Britten en Amerikanen delen onderling voortdurend opsporingsinformatie in het kader van de strijd tegen terrorisme.

Volgens de BBC is die samenwerking wat betreft het onderzoek naar de aanslag in Manchester voorlopig stopgezet. De Britse politie zal geen informatie meer uitwisselen met de Amerikanen, meldt de omroep.

Zorgen geuit

Premier May zal de kwestie vandaag bespreken met president Trump tijdens een NAVO-top in Brussel. Minister Rudd van Binnenlandse Zaken is geïrriteerd en heeft tegen Washington gezegd dat dit niet nog eens moet gebeuren.

De burgemeester van Manchester heeft zijn zorgen gedeeld met de Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië.

President Trump heeft aan het begin van de NAVO-top gezegd het lekken "zeer ernstig" te nemen. Hij heeft het ministerie en andere veiligheidsdiensten opgedragen het lekken van informatie te gaan onderzoeken.

Het wordt op basis van de foto's niet duidelijk wat voor bom er is gebruikt bij de aanslag, maar het lijkt erop dat die verstopt zat in een rugzak. Er zijn ook foto's van schroeven en bouten die in de bom zouden hebben gezeten.

Er is verder een elektrisch apparaat te zien op twee foto's. Mogelijk was dat het ontstekingsmechanisme van de bom.

Dit is mogelijk het ontstekingsmechanisme

Foto's van dader

Er zijn ook twee foto's van beveiligingscamera's naar buiten gekomen, waarop terrorist Salman Abedi te zien zou zijn in een winkelcentrum in Manchester, een aantal dagen voor de aanslag.

Op de foto's, die de Britse zender Sky News heeft gepubliceerd, draagt hij gympen en een rugzak. Mogelijk heeft hij de rugzak in het winkelcentrum gekocht, aangezien het prijskaartje er nog aan lijkt te hangen.

De twee foto's waarop Abedi te zien zou zijn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl