NOS NieuwsAangepast

Trump on tour in Europa: Vaticaanstad

29 minuten. Zo lang spraken president Donald Trump en paus Franciscus vandaag met elkaar. Het gesprek vond plaats in het Vaticaan, achter gesloten deuren. En wat de twee met elkaar bespraken, werd niet meteen duidelijk.

Iedereen probeerde de gezichten van de paus en de president af te lezen. Trump leek zijn best te doen voor een goede glimlach, terwijl het gezicht van de paus eerder zorgelijk was te noemen. "Geen echt ontspannen sfeer", concludeerde Vaticaankenner Andrea Vreede.

Ivanka, Melania en Donald Trump en paus Franciscus aan het eind van het bezoek

"Ik zal niet vergeten wat u gezegd heeft", zei Trump tegen paus Franciscus voordat hij de bibliotheek van de paus verliet. Waar zal hij op doelen? Uit verklaringen van het Witte Huis en het Vaticaan blijkt later dat het klimaat, terrorisme en vrede aan bod zijn gekomen.

De paus zou het onderwerp klimaatverandering hebben opgeworpen en erop hebben aangedrongen bij Trump dat de VS zich houdt aan de afspraken die zijn vastgelegd in het akkoord van Parijs. Trump heeft zich in het verleden uiterst kritisch uitgelaten over dat klimaatakkoord.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson heeft Trump er "nog geen definitief besluit in genomen." Dat zal ook pas gebeuren nadat zijn bezoek aan Europa voorbij is.

De president twitterde zelf na afloop dat hij na zijn bezoek aan het Vaticaan nog meer vastbesloten is om "vrede te brengen in onze wereld". Hij vond het een enorme eer om paus Franciscus te ontmoeten.

Ook Melania Trump had een momentje met de paus. "Wat geeft u hem te eten?", vroeg paus Franciscus haar grappend, doelend op de president. Daarbij noemde hij potica, een Sloveense lekkernij. Veel aanwezige journalisten verstonden echter 'pizza'.

Ook de outfit van Melania trok de aandacht. Ze droeg vandaag een zwarte sluier, iets wat verplicht is voor echtgenotes van presidenten tijdens een bezoek aan de paus. Opvallend want tijdens het bezoek aan Saudi-Arabië reisde de first lady nog blootshoofds.

First lady Melania Trump en paus Franciscus

Na zijn bezoek aan het Vaticaan sprak Trump kort met de Italiaanse president Mattarella en premier Gentiloni. Met die laatste zou Trump het hebben gehad over migratie.

De Italiaanse premier zou Trump op het hart hebben gedrukt de Amerikaanse grenzen te openen voor meer vluchtelingen. En ook zou hij hebben gevraagd om financiële steun voor reddingsoperaties van bootvluchtelingen op zee.

De twee zullen elkaar later deze week opnieuw ontmoeten op Sicilië voor de G7-conferentie waar economische kwesties aan de orde komen.

Selfies

Melania bezocht ondertussen een kinderziekenhuis van het Vaticaan. Ze ging op de foto met jonge patiëntjes en kreeg tekeningen van ze. Ze sloot haar bezoek af met een gebed in de kapel van het ziekenhuis.

Melania bezocht een kinderziekenhuis van het Vaticaan

Waar Trump gaat, daar is vaak ook protest. Zo ook in het Vaticaan. Zo'n duizend demonstranten, voornamelijk Amerikaanse expats, demonstreerden tegen zijn komst. De protesten verliepen rustig.

'Hellhole' Brussel

Na het bezoek aan het Vaticaan namen de Trumps 's middags het vliegtuig naar de volgende bestemming: Brussel. Het hol van de leeuw voor de Amerikaanse president. Hij noemde het vooraf een hellhole en stak zijn kritiek op de EU niet onder stoelen of banken.

Toch liet de Belgische premier al weten dat de eerste kennismaking met Trump "hartelijk en respectvol" was. Morgen in Trump on tour een overzicht van Trumps bezoek aan de hoofdstad van België en de koninklijke familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl