Amsterdam Centraal in Apple Maps

Ook Apple komt nu met treintijden in kaarten-app

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

In de kaarten-app, die standaard op iPhones, iPads, iPods en Macs wordt meegeleverd, is vanaf morgenochtend informatie over het openbaar vervoer te vinden. Hiermee volgt Apple zijn grootste concurrent Google, dat al een paar jaar ov-tijden in Google Maps aanbiedt.

In een demonstratie voor journalisten toonde het bedrijf hoe het bijvoorbeeld in Amsterdam mogelijk is vertrektijden van de trein, tram of metro op te vragen.

Vanaf morgen kun je via Apple Maps ov-informatie krijgen

De smartphonemaker is wereldwijd sinds 2015 bezig met het aanbieden van ov-informatie. Dat gebeurt in de meeste landen per stad. Apple benadrukt dat Nederland één van de weinige landen is waar de informatie direct landelijk dekkend is.

Concurrentie

Apple is rijkelijk laat met het toevoegen van deze informatie en er is geen gebrek aan concurrentie. Zo bestaat in Nederland de populaire app 9292OV en biedt Google Maps sinds 2013 vertrektijden aan. Twee jaar later werden deze realtime. Apple zegt dat desgevraagd nu niet aan te bieden. De informatie houdt wel rekening met storingen, maar kan achterlopen op de werkelijke situatie.

Normaal gesproken zou dat betekenen dat een nieuwe speler weinig kans maakt. Maar bij Apple ligt dat anders, doordat de kaartendienst standaard wordt meegeleverd op Apple-apparaten. Iedereen met een pc, laptop of smartphone van Apple beschikt dus over de informatie.

Hoeveel Nederlanders momenteel de kaartendienst gebruiken, wil Apple niet zeggen. Ook niet hoeveel mensen wereldwijd de ov-functionaliteit benutten. Het bedrijf wil alleen kwijt dat het de meest gebruikte kaarten-applicatie is op de smartphones en tablets van Apple.

Ondanks de nieuwe optie blijft Apple wel achterlopen op Google Maps. Zo is het niet mogelijk om fietsroutes te bekijken, iets wat Google wel aanbiedt. Apple wil niet zeggen of daar binnenkort verandering in komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl