Ajax-supporters staan in de rij voor de incheckbalie
NOS NieuwsAangepast

Schiphol kleurt rood-wit, Ajax-fans op weg naar Stockholm

Het is een ware volksverhuizing vandaag op Schiphol. Wie als buitenlandse toerist onvoorbereid aankomt in Nederland zal misschien denken dat het een nationale feestdag is met al die rood-witte shirtjes.

Ruim 30 vliegtuigen vertrekken met duizenden Ajax-supporters aan boord naar Stockholm voor de Europa League-finale tegen Manchester United. Om 20.45 uur is de aftrap.

Bij de fans op de luchthaven is er geen twijfel mogelijk. Die beker gaat mee naar huis. "Het wordt een mooie dag met mooi voetbal", lacht een supporter. "En al wordt het geen mooi voetbal, als we hem maar winnen!"

Ajax-supporters vertrekken naar Stockholm

Uit alle hoeken van het land reizen mensen af naar Schiphol om op het vliegtuig naar Stockholm te stappen. Verslaggever Joris van de Kerkhof kwam zelfs supporters uit België tegen.

"Ik ben van de generatie van 1995, van Kluivert", vertelt een Vlaamse Ajax-fan. "Die hadden flair en glamour. Dat hadden wij toen niet. De liefde voor Ajax is altijd blijven hangen en daarom ga ik nu ook naar Zweden."

Zijn zoon mag met hem mee, ook een Ajax-supporter in hart en nieren. En net als zijn vader fan van een Kluivert. "Justin is mijn favoriet."

Vader-zoon-dag

Ze staan overigens niet alleen in hun idee om de wedstrijd samen te bezoeken. Het lijkt haast wel vader-zoon-dag op Schiphol. Veel ouders besluiten hun kroost mee te nemen naar Stockholm. "Voor de mooiste herinnering."

Vader en zoon naar de finale

De kinderen vinden het allemaal spannend. "Ajax heeft al bijna 20 jaar niet in de finale van de Europese League gestaan", zegt een jongen van rond de 10 jaar.

Zo'n wedstrijd is ook onderwerp van veel jongensdromen. "Stel je voor dat ze scoren", fantaseert een jongen. "Dan gaat het hele stadion uit zijn dak. Dat vind ik wel spannend."

Na de wedstrijd moeten al die duizenden Nederlanders ook weer terug naar Nederland. Sommigen zullen overnachten in Zweden, maar er zijn ook fans die vannacht alweer terugkeren. "We gaan gewoon eventjes op en neer met een groep van honderd man", vertelt een reisleidster. "Een koffer is niet nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl