Alexander Pechtold (D66)
NOS NieuwsAangepast

D66 weigert gesprek over mislukt overleg met CU

VVD-leider Rutte en CDA-leider Buma willen praten met D66 en ChristenUnie. Ze willen het mislukte overleg tussen die partijen bespreken. D66 heeft al meteen laten weten daar geen behoefte aan te hebben.

Volgens Rutte is er nog veel onduidelijk over het gesprek dat D66 en ChristenUnie hadden. Hij wil daarom om de tafel gaan zitten om de ontstane situatie te bespreken.

"Vier partijen zouden mogelijk gaan praten over een formatie. Twee van de vier partijen hebben bij de informateur gezeten", zegt Rutte. "Er is nu ruis, dus ik vind het logisch om met elkaar te gaan praten."

D66 zegt in een reactie dat het niet ingaat op de uitnodiging. De partij zegt dat een gesprek met de drie andere partijen niet zinvol is en houdt zich bij de gezamenlijke verklaring van Segers en Pechtold na hun mislukte overleg.

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen is de formatie in 24 uur "volledig ontspoord".

D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers spraken onder leiding van informateur Schippers uren met elkaar over mogelijke formatiegesprekken. Uiteindelijk besloten de twee niet verder te onderhandelen. Ze gaven geen details over waarom ze er niet uit zijn gekomen.

Informateur Schippers zei na het mislukken van het gesprek dat er onvoldoende politieke wil was bij de partijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl