De finale-opstelling van United volgens volger Geert Langendorff
NOS VoetbalAangepast

'Maak 1-0 en United krijgt het heel moeilijk'

Manchester United beleefde weer een mager seizoen in de Premier League. Net als Louis van Gaal kreeg ook José Mourinho de schwung er eigenlijk nooit in.

Maar als United woensdag als winnaar van het veld stapt na de Europa League-finale tegen Ajax, heeft niemand het meer over de zesde plaats in de competitie. Toch blijft het merkwaardig dat zo'n miljoenenelftal maar niet aan de praat te krijgen is.

Kritiek

Mourinho wisselde wat af dit seizoen. Het is meteen het belangrijkste punt van kritiek op hem. Waar Louis van Gaal probeerde er een systeem in te slijpen, schoof de Portugese coach met spelers dat het een lieve lust was.

Freelance-journalist Geert Langendorff zit bij de meeste thuiswedstrijden van United op de tribune. Met hem nemen we het elftal door dat waarschijnlijk tegen Ajax gaat spelen. Waarschijnlijk, want zelfs voor een vaste clubvolger is het moeilijk om de wegen van Mourinho te doorgronden.

Over de keeper is geen twijfel. Sergio Romero is eigenlijk de tweede keeper achter David de Gea, maar de oud-doelman van AZ mocht zijn kans pakken in de Europa League. Mourinho heeft al laten weten dat hij ook in de finale het vertrouwen geeft aan Romero.

Paul Pogba heeft een broertje dood aan meeverdedigen

Verdediging

De puzzel begint met de verdediging. Langendorff: "Rechtsback zal Antonio Valencia worden. Centraal spelen Chris Smalling en Phil Jones. Daley Blind is de linksback. Smalling is niet helemaal fit. Mocht hij het niet halen, dan schuift Blind naar het centrum en speelt Matteo Darmian linksback."

Volgens Langendorff is het centrale duo Smalling/Jones een achilleshiel waar Ajax van zou kunnen profiteren. "Ze zijn goed op elkaar ingespeeld, maar het is statisch en traag. Met snelle spitsen liggen daar de kansen voor Ajax."

Middenveld

Op het middenveld vormen Ander Herrera en Marouane Fellaini het verdedigende blok. "Herrera is een uitstekende speler. Die draait een goed seizoen."

Daarvoor staat het drietal Henrikh Mkhitaryan, Paul Pogba en Jesse Lingard. "Dat is het sterkste deel van het elftal, hoewel Pogba nooit meeverdedigt. Daarom is dat blok daarachter, met Herrera en Fellaini, zo belangrijk."

Marcus Rashford, pijlsnel maar niet erg trefzeker

Spits

Diepe spits Marcus Rashford is ook iemand om in de gaten te houden. "Hij is zo ongelooflijk snel. Niet normaal!", aldus Langendorff. "Alleen heeft hij veel kansen nodig om tot goals te komen. Zijn afronding is niet optimaal."

Niet alleen Rashford scoort moeizaam, heel United heeft moeite om goals te maken. In de Europa League ging de ploeg vaak met minieme verschillen door naar de volgende ronde. "Als Ajax met 1-0 voorkomt, dan krijgt United het heel moeilijk. Twee keer scoren is voor dit United een hele opgave."

Ajax - Manchester United: nog 1 dag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl