Vuurwerk verwacht in de Giro: die Umbrailpas is onwijs steil

De Mortirolo, de Stelvio en de Umbrailpas. Ze staan vandaag op het programma in de koninginnenrit van de honderdste Giro d'Italia. Het roze van Tom Dumoulin zal flink onder vuur komen te liggen.

NOS-analist Maarten Tjallingii heeft een advies voor hem. "De Umbrailpas moet Dumoulin als een tijdrit rijden. Van onder tot boven in zijn eigen tempo en dan kijken waar hij kan aansluiten. En misschien wel doen wat hij zaterdag deed: eroverheen gaan."

Tjallingii verwacht vuurwerk: de laatste klim, de Umbrailpas, is onwijs steil
NOS-analist Maarten Tjallingii kijkt vooruit naar de zware bergrit die de renners vandaag voor de kiezen krijgen. "Dumoulin moet de laatste klim als een tijdrit rijden."

Na een relatief vlakke aanloop is de Mortirolo de eerste berg van de dag. "Dat is een heel mooie klim voor de liefhebber, maar wel een onwijs steile", zegt Tjallingii. "Het laatste stuk is het ergst, met stukken van twaalf procent. Na een technische afdaling is het twintig kilometer tot de voet van de Stelvio."

Klimmen naar 2.758 meter: de Stelvio door de jaren heen
Al vaak stond de gevreesde Stelvio op het programma in de Ronde van Italië. Fausto Coppi en Eddy Merckx wonnen er, Erik Breukink verloor er de Giro. Een overzicht op muziek.

Op die mythische col verwacht Tjallingii oorlog. "Daarna zullen ze in de afdaling weer wat meer bij elkaar komen, maar dan komt de Umbrailpas nog. Dat laatste ding is zo steil, dertien kilometer met tien procent gemiddeld. Daar gaat het gebeuren." Na de Umbrailpas is het nog 20 kilometer dalen tot de finish in Bormio.

Het parcours van de zestiende etappe NOS

Oud-renner Erik Breukink verwacht dat het een cruciale dag wordt voor Tom Dumoulin. "Vandaag gaan we zien hoe de verhoudingen liggen. Ik zie in zijn uitspraken wel wat onzekerheid: hij weet ook niet precies hoe goed de tegenstand is. Maar hij maakt een heel solide indruk."

Breukink leek in 1989 op weg naar de eindzege in de Giro, maar hij moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. In de Dolomieten kreeg de Panasonic-kopman in de kou last van een onvervalste hongerklop.

"Blijf genoeg eten en zorg dat je niet valt, wat Kruijswijk vorig jaar overkwam", adviseert Breukink. "Als Dumoulin de Giro wil winnen, moet hij nu de kans grijpen."

Breukink: dinsdag zien we hoe de verhoudingen liggen
Erik Breukink stond eind jaren tachtig twee keer op het podium in de Ronde van Italië. Hij geeft Dumoulin een goede kans op de eindzege. "Dinsdag gaan we zien hoe de verhoudingen liggen, maar hij maakt een heel solide indruk."
99 gerelateerde artikelen