President-commissaris Burgmans luistert naar de felle kritiek van aandeelhouders
NOS NieuwsAangepast

AkzoNobel: 'Nooit zomaar go away tegen PPG gezegd'

Het verf- en chemieconcern AkzoNobel is een paar keer buitengewoon agressief benaderd door PPG, maar de commissarissen hebben zorgvuldig en op basis van de feiten besloten niet met de Amerikaanse branchegenoot in zee te gaan. Dat zei Antony Burgmans, voorzitter van de raad van commissarissen van AkzoNobel, vandaag tegen de rechter. "We hebben nooit zomaar tegen PPG go away gezegd."

De president-commissaris stond bij de Ondernemingskamer tegenover een legertje advocaten die namens grote aandeelhouders het vertrek eisten van Burgmans. Hij wordt gezien als de kwade genius achter het dichthouden van de deur voor PPG. Activistische aandeelhouders, zoals Elliott Advisors, willen dat er op last van de rechter een bijzondere aandeelhoudersvergadering komt waarop ze Burgmans kunnen wegsturen.

Advocaten van AkzoNobel zeiden dat zo'n actie zinloos is, omdat een vertrek van Burgmans niets uitmaakt. "De beslissing om PPG de deur te wijzen is niet alleen door Burgmans, maar unaniem genomen." Een informerende aandeelhoudersvergadering is ook nergens voor nodig, want er zijn al meer dan 160 investormeetings geweest, waarvan 20 met Eliott, zeiden de advocaten.

Toonzetting

Burgmans noemde ook in de rechtszaal de agressie en de toonzetting van de aandeelhouders ongekend. "Maar die aspecten hebben geen rol gespeeld bij onze afwegingen."

De Ondernemingskamer komt maandag 29 mei na sluiting van de beurs met zijn uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl