SPD-leider Martin Schulz

Zoekende SPD gaat voor Europa en sociale gerechtigheid

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

De Duitse sociaal-democraten hebben de kernpunten van hun verkiezingsprogramma gepresenteerd. Ze blijven inzetten op het thema sociale gerechtigheid. Daarnaast gaat Europa een belangrijke plaats innemen in het programma van de SPD. Als het niet goed gaat met Europa, dan gaat het ook niet goed met Duitsland, is daarbij de leus. De SPD wil net als de Franse president Macron meer Europese integratie, ook op financieel gebied.

Het ontwerp-partijprogramma moest de duidelijkheid en inhoud brengen waar al zo lang om gevraagd wordt, maar ook bij de presentatie vandaag maakte de partij weer een rommelige indruk.

Eerder was de bedoeling dat de kernpunten vorige week zouden worden gepresenteerd, een dag na de nederlaag in deelstaat Noordrijn-Westfalen, maar er kwamen zoveel wijzigingsvoorstellen dat dat werd uitgesteld tot vandaag. En nu ontstond er weer onduidelijkheid over de vraag of het programma wel klaar zou zijn.

Gratis onderwijs

De geplande presentatie ging toch door. De SPD houdt dus vast aan sociale gerechtigheid als belangrijkste thema. Volgens secretaris-generaal, Katarina Barley wil de partij sociale gerechtigheid in de eerste plaats bereiken door gelijke kansen in het onderwijs.

Ze herhaalde de plannen om onderwijs voor iedereen gratis te maken, van de kinderopvang tot en met de universiteit, waarvoor de SPD het collegegeld wil afschaffen.

Daarnaast wil de SPD dat 90 procent van alle huishoudens voor 2025 toegang heeft tot snel (glasvezel-)internet. Het gaat ons economisch voor de wind, maar dat succes wordt niet door iedereen gevoeld. Daar ligt voor ons sociaal-democraten een belangrijke opdracht, zei Barley.

Te lang gewacht

Doorrekeningen en plannen voor pensioenen en belastingverlagingen ontbreken nog. Volgens Barley komt de partij nog met een omvangrijk plan voor belastingherziening, en zullen vooral de lage en de middeninkomens daarvan profiteren.

De rommelige presentatie bevestigt het beeld van een partij die wanhopig op zoek is naar een manier om de dalende trend te keren. De SPD verloor verrassend de afgelopen drie deelstaatverkiezingen en zakt in de peilingen steeds verder weg.

Volgens analisten, en ook volgens SPD-leider Martin Schulz zelf, komt dat doordat er te lang is gewacht met de inhoud. De hoop dat alleen de populariteit van Schulz de sociaal-democraten al stemmen zou opleveren, bleek ijdel.

Veiligheid

Ook het thema veiligheid heeft de partij te lang links laten liggen, geeft Barley toe. Daar hopen ze nu een inhaalslag te maken. Er komt geld voor 3000 agenten extra en voor betere informatie-uitwisseling over mogelijke terroristen. Op een partijbijeenkomst eind juni wordt het definitieve programma vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl