De politie hield in totaal 141 mannen aan
NOS NieuwsAangepast

Druk op Indonesische homogemeenschap neemt toe

Dave werkt al negen jaar bij 'Arus Pelangi', een Indonesische LGBT-organisatie. Aan de telefoon vertelt hij dat hij zich grote zorgen maakt over de 141 mannen die zondagnacht in de Atlantis Sauna werden gearresteerd.

Zijn collega's van de juridische afdeling zijn al de hele dag op het politiebureau om de mannen bij te staan. Maar of ze nu een gevangenisstraf krijgen of niet, er is al veel schade aangericht. De politiemannen hebben namelijk alle gegevens van de arrestanten online gezet. "Alles! Hun foto, naam, adres en zelfs het bedrijf waar ze werken. Iedereen weet het nu", vertelt Dave.

'Naming and shaming'

In het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, is homoseksualiteit niet verboden. Maar 'naming and shaming' van gearresteerde homo's is een praktijk die de Indonesische politie wel steeds vaker toepast, bevestigt correspondent Michel Maas. Het kenmerkt de druk op de homogemeenschap in Indonesië, die de laatste jaren enorm is toegenomen.

Dat gebeurt onder andere via de de wet tegen de pornografie, die in 2008 is aangenomen. "Deze wet is zo vaag geformuleerd dat praktisch iedereen gearresteerd kan worden", aldus Maas. Ook de 141 mannen zijn gearresteerd omdat ze ervan worden verdacht deze wet te hebben overtreden.

De politie voert de verdachten vorige week in Atjeh af

Nieuwe wet

Ook de steeds groter wordende invloed van de radicale moslimorganisaties, die homo's openbaar veroordelen, speelt een belangrijke rol, vertelt Maas. "En de ministers doen mee in het koor. Een minister noemde homoseksualiteit erger dan een atoombom. Wat voor Indonesiërs weer een aanleiding is om de straat op te gaan om homo's te meppen. De beweging wordt zo steeds meer tot zwijgen gebracht", aldus Maas.

Demonstratie van de antihomobeweging Front Pembela Islam, een aantal jaar geleden

Op de Indonesische televisie zijn homo's volgens Maas helemaal niet meer te zien. "Zowat ieder programma had er een; een man met een super vrouwelijk gedrag. Zij zijn van de zenders verdwenen."

Het kan nog moeilijker worden voor de LGBT-gemeenschap. Want er wordt gewerkt aan een nieuwe wet, aangedragen door moslimorganisaties. Die wet maakt seks buiten het huwelijk strafbaar. "Als deze wet wordt ingevoerd dan wordt het voor homo's in Indonesië wel heel erg zwaar."

'Wees niet bang'

Ook Dave van 'Arus Pelangi' merkt de veranderingen. "Het is voor homo's op dit moment het veiligst om niets te doen. Mensen zijn bang, want de dreiging is overal. Maar wij zeggen ze: wees niet bang, jullie zijn niet alleen, wij zijn er voor jullie. Maar dat is natuurlijk niet genoeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl