NOS NieuwsAangepast

Poetin naar Versailles voor ontmoeting met Macron

De Russische president Poetin reist volgende week maandag naar Frankrijk voor een ontmoeting met zijn nieuwe Franse collega Macron. De twee spreken elkaar in het Grand Trianon, een deel van het beroemde paleis van Versailles. Daar is een expositie over het bezoek van tsaar Peter de Grote, 300 jaar geleden, aan Frankrijk.

Op de agenda staan volgens het Kremlin de onderlinge verhoudingen, de oorlog in Syrië, de strijd tegen het terrorisme en de spanningen in Oekraïne.

Voorkeur voor Le Pen

Poetin maakte tijdens de verkiezingscampagne voor het Franse presidentschap geen geheim van zijn voorkeur voor de rechts-populistische Marine Le Pen. Hij ontving haar in maart in het Kremlin. Toen Macron tot president was gekozen, liet Poetin hem weten dat hij hoopte op een groeiend wederzijds vertrouwen.

Saillant is dat Macrons campagneteam in de aanloop naar de verkiezingen gehackt werd door een groep die volgens deskundigen banden heeft met de Russische geheime dienst.

Moeizaam

Rusland en Frankrijk onderhouden een moeizame relatie. Frankrijk is een van de drijvende krachten achter de Europese sancties tegen Rusland vanwege de bemoeienis met Oekraïne. Bovendien steunt Frankrijk het verzet tegen president Assad in Syrië, terwijl het Kremlin Assad te hulp is geschoten in de burgeroorlog.

Vorig jaar herfst werd een ontmoeting tussen Macrons voorganger François Hollande en Vladimir Poetin op het laatst afgeblazen vanwege grote onenigheid over Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl