Politie bij de Turkse ambassade in Washington, waar Koerden demonstreerden tegen president Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Turkije kwaad over "agressie" VS tegen beveiligers Erdogan

Turkije is kwaad over de manier waarop de Amerikaanse politie heeft ingegrepen na een incident met betogers tegen president Erdogan, vorige week in Washington. Beveiligers van de president schopten en sloegen toen demonstranten, maar Turkije verwijt de Amerikanen juist "agressief en onprofessioneel" gedrag.

Al snel nadat er beelden in de openbaarheid waren gekomen van het in elkaar slaan van Koerdische betogers, werd in Turkije gezegd dat de bodyguards van Erdogan uit zelfverdediging handelden. "De demonstranten waren opgefokt en agressief en de beveiligers sprongen alleen maar bij", was de officiële Turkse versie van de gebeurtenissen.

Matje

Nu is de Amerikaanse ambassadeur in Ankara op het matje geroepen. Hem is persoonlijk en schriftelijk te verstaan gegeven dat de Amerikanen met hun optreden diplomatieke regels en gebruiken hebben geschonden.

Die klacht lijkt een reactie te zijn op de Amerikaanse oproep aan de Turkse regering om hard op te treden tegen de beveiligers die betogers hebben getrapt en geslagen. De Amerikaanse politie had geen aanleiding gezien om de betoging tegen Erdogan te verbieden.

Natrappen

De Turkse president leek persoonlijk opdracht te geven aan beveiligers om hard op te treden. Hij praatte vanuit zijn limousine met een bodyguard, die daarna een andere beveiliger aansprak. Daarop begonnen mannen in pak in te beuken op de demonstranten. Betogers die op de grond lagen, werden nagetrapt. Even later stapt Erdogan uit om de afloop te bekijken.

Na de gewelddadigheden werden twee betogers en twee lijfwachten van de Turkse president gearresteerd. De lijfwachten werden snel weer vrijgelaten, omdat het tegen internationale regels is om mensen uit de entourage van een bezoekend staatshoofd op te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl