Michel Barnier, vanmorgen in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Europese Unie zet licht op groen voor brexit-gesprekken

De Europese Unie is klaar voor de onderhandelingen met Groot-Brittannië over de brexit. De 27 overige lidstaten hebben hun vertegenwoordiger, de Franse oud-Eurocommissaris Michel Barnier, officieel opdracht gegeven om de gesprekken met Londen te beginnen.

Die worden uiterst ingewikkeld: het is nog nooit voorgekomen dat een van de lidstaten de EU heeft verlaten. Vooral de vraag hoeveel geld de Britten op tafel moeten leggen na veertig jaar lidmaatschap houdt de gemoederen bezig, omdat het naar verwachting lastig zal zijn om het daarover eens te worden.

Niemand weet hoe hoog de rekening voor Londen zal uitvallen. In Brussel circuleert een bedrag van tussen de 60 en 100 miljard euro. De Britten zijn bang dat het richting de 100 miljard gaat en vinden dat te veel. Premier May heeft al duidelijk gemaakt de gesprekken liever te laten mislukken dan een slecht onderhandelingsresultaat te boeken.

Troubles

Ook van belang is de toekomst van de ruim 3 miljoen EU-burgers in Groot-Brittannië en de 1,2 miljoen Britten in de EU. Brussel wil garanties voor de voortzetting van hun verblijfs- en werkvergunningen. Verder wil de EU niet dat de grens tussen Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland op slot gaat. De angst bestaat dat dat leidt tot het opnieuw oplaaien van 'The Troubles', het conflict tussen nationalisten en unionisten in Noord-Ierland.

De onderhandelingen beginnen twee weken na de verkiezingen in Groot-Brittannië op 8 juni en moeten uiterlijk in maart 2019 zijn afgerond. Dan moet er dus een akkoord liggen met daarin de voorwaarden waaronder de Britten afscheid nemen van de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl