Deze vijf boeken maken dit jaar kans op de Gouden Strop
NOS NieuwsAangepast

Vijf thrillers op shortlist Gouden Strop

Vijf boeken maken dit jaar kans op de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman. Juryvoorzitter Anniko van Santen maakte de titels op de shortlist vanochtend bekend bij de NOS. Dit zijn ze:

Handschrift van de Duivel (Donald Nolet)
Later als ik dood ben (Ilse Ruijters)
Nemesis (Simon de Waal)
Samen (Anita Terpstra)
Tot stof (Felix Weber)

Bij de jury zijn meer dan tachtig boeken aangedragen voor een nominatie. Een maand geleden werd al een longlist gepresenteerd van twaalf titels. Daarvan zijn er dus nog vijf over.

Ik heb gemerkt: een goede thriller lezen lijkt niet op werk.

Anniko van Santen, juryvoorzitter en presentator

Voor Van Santen, onder meer bekend als presentator van het misdaadprogramma Opsporing Verzocht, is het spannende boek een nieuw genre. "Ik ben de hele dag al bezig met misdaad, ellende en daders vinden. Dan wil je om te ontspannen biografieën en historische romans lezen. Maar dit was voor mij een hele leuke manier om erin te vallen. En ik heb gemerkt: een goede thriller lezen lijkt niet op werk."

Door haar ervaring van Opsporing Verzocht leest Van Santen de spannende boeken wel met een kritische blik. "Ik denk soms: hm, ik weet niet of het bij de politie écht zo gaat. Dan springen juist de boeken eruit waarbij alles er realistisch aan toegaat." Dat misdaden in boeken bijna altijd worden opgelost, vindt de juryvoorzitter een welkome afwisseling. "Want dat is in de echte misdaad helaas niet altijd zo."

Juryvoorzitter Anniko van Santen is onder meer bekend van Opsporing Verzocht

De Gouden Strop wordt uitgereikt sinds 1986. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 10.000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar Esther Verhoef voor haar boek Lieve mama. Daarin wordt een overval gepland op het huis van een succesvol zakenman en zijn gezin.

De bekendmaking van de winnaar van dit jaar is op 8 juni. Een dag later beginnen de Spannende Boekenweken, met tal lezingen en activiteiten rond thrillers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl