Stel moet baby aan draagmoeder afstaan nadat haar man de vader blijkt
Een homostel uit Twente moet een baby na twee weken afstaan aan de draagmoeder, nadat duidelijk was geworden dat de baby van haar eigen man was en niet van een van de twee homo's.
De mannen zeggen in het AD dat ze er kapot van zijn. Juridisch hebben ze volgens een deskundige geen sterke zaak omdat ze niet genetisch verwant zijn met het kind.
Veilige seks
De vrouw die door de mannen als draagmoeder was gekozen, werd in september zwanger. Ze verrichtte de inseminatiehandeling zelf, met zaad van het homostel. Met hen had ze afgesproken dat ze in die periode veilige seks met haar eigen man zou hebben.
Op 8 mei beviel de vrouw in het ziekenhuis van dochter Hayley. De twee 'vaders' waren bij de bevalling aanwezig en namen de baby na twee dagen mee haar huis.
Dna-test
Van tevoren was afgesproken dat na de geboorte een dna-test zou worden afgenomen. Vorige week woensdag werd de uitslag bekend, waaruit bleek dat de baby niet van een van de twee homo's was. De vaders lichtten de draagmoeder zelf in over de uitslag. Volgens de mannen eiste de vrouw de baby toen nog niet terug, maar spraken ze af om de volgende dag te praten.
Toen de vrouw die afspraak kort van tevoren afzegde, kreeg het stel twijfels. Vrijdag, tijdens de rechtszitting die al was gepland om het toezicht voor Hayley definitief vast te leggen, bleek dat de biologische ouders het kind zelf wilden houden. Ze kregen gelijk van de rechter.
Dit lijkt een normale procedure te zijn geweest.
De mannen hebben waarschijnlijk gedaan wat ze moesten doen, zegt advocate Jo-an van der Tol. Ze is gespecialiseerd in zaken waar draagmoederschappen een rol spelen en noemt de gebeurtenis tragisch voor de mannen.
"De draagmoeder was getrouwd en dat maakt veel uit. Daardoor is niet alleen zij juridisch ouder, maar ook haar echtgenoot. Zo konden de mannen het kind niet al voor de geboorte erkennen."
Als de gemaakte afspraken waren nagekomen, was dat ook geen probleem geweest. In dat geval moeten wensouders toestemming vragen aan de Raad van de Kinderbescherming om het kind gelijk na de geboorte in huis te nemen. Dat is zeer waarschijnlijk ook gebeurd. "Op basis van wat we weten, lijkt dit verder een normale procedure te zijn geweest", zegt Van der Tol.
Adoptieprocedure?
De situatie veranderde toen de uitslag van de dna-test kwam. Van der Tol heeft nu weinig hoop op een goede afloop voor de mannen. "Ze zouden bij de rechter kunnen vragen om afgifte van het kind, maar ik denk dat daarvoor de juridische grondslag mist." Het enige dat rest is een adoptieprocedure, maar daarvoor moeten de ouders zelf afstand doen van Hayley. "En dat doen ze dus niet."
Het stel staat ondertussen met lege handen, zeggen ze tegen het AD. "Wat er gebeurd is, is bizar. Als homo-ouders heb je feitelijk helemaal geen rechten. We respecteren de draagmoeder nog steeds, maar ons vertrouwen is wel geschaad."