NOS NieuwsAangepast

De wekdienst van 22 mei: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Vandaag zijn er flinke perioden met zon, maar ook enkele wolken. Zeer lokaal is in het oosten een bui mogelijk. De temperatuur loopt op tot 20 graden op de Wadden en 25 graden landinwaarts, met weinig wind. Ook de rest van de week is het overwegend zonnig en warm.

Wat heb je gemist?

Naar nu bekend is geworden heeft het kabinet in maart opdracht gegeven om de Turkse minister Kaya officieel tot 'ongewenste vreemdeling' te verklaren. Dat gebeurde tijdens het diplomatieke incident rond het bezoek van de minister aan Rotterdam. De Nederlandse autoriteiten wilden niet dat Kaya hier campagne kwam voeren voor het Turkse referendum over een aangepaste grondwet. Omdat Kaya na een impasse van een paar uur zelf vertrok, is ze uiteindelijk niet tot ongewenste vreemdeling verklaard.

Wat gebeurde er op 11 maart in Rotterdam?

Staatssecretaris Van Dam heeft met slachthuizen afspraken gemaakt over vrijwillig cameratoezicht, schrijft De Telegraaf. Aanleiding hiervoor waren de grove misstanden die enkele maanden geleden werden onthuld in het grootste slachthuis van België. De camera's worden zo geplaatst dat alle handelingen met levende dieren in beeld worden gebracht. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan de beelden indien nodig bekijken.

In enkele Braziliaanse steden zijn betogers de straat op gegaan om het aftreden van president Temer te eisen. Temer zou akkoord zijn gegaan met het omkopen van een belangrijke getuige in een corruptieonderzoek. De hoogste aanklager in Brazilië doet nu onderzoek naar het handelen van de president. De protestmarsen waren in onder meer Rio de Janeiro en São Paulo.

Volle straten in São Paulo: duizenden mensen demonstreerden tegen Temer

En Zweden is wereldkampioen ijshockey. In de WK-finale in Keulen werd titelhouder Canada verslagen (2:1 na shoot-outs). Doelman Lundqvist was de man van de avond: hij stopte drie Canadese shoot-outs.

Verder vandaag

In de loop van de dag moet duidelijk worden hoe het verder gaat met de formatie. Partijleiders moesten van informateur Schippers nadenken over de vraag wie met wie moet gaan praten. Veel partijen vinden het logisch als de ChristenUnie de plaats inneemt van GroenLinks, maar D66 heeft herhaaldelijk gezegd daar weinig heil in te zien.

En president Trump vliegt door naar Israël, op zijn rondreis door het Midden-Oosten en Europa. Trump was het hele weekend in Saudi-Arabië. Later deze week komt hij naar België en Italië.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl