De tafel van Studio Voetbal van zondagavond 21 mei
NOS VoetbalAangepast

Het Amsterdamse dna van Ajax moet vrezen voor sluwe vos Mourinho

Woensdagavond 20.45 uur speelt Ajax de belangrijkste Europese wedstrijd voor Nederland in clubverband sinds 2002. Amsterdam raakt er niet over uitgepraat. Nederland raakt er niet over uitgepraat. De gasten aan tafel van Studio Voetbal raken er niet over uitgepraat.

"In Amsterdam bruist het echt. Het leeft enorm", weet David Endt, jarenlang teammanager bij Ajax. "Dat is niet alleen vanwege het bereiken van de finale, maar ook vanwege de manier van spelen."

Hij licht toe: "Iedereen is daar weer gelukkig over, want het hoort bij het dna van de Amsterdammer: avontuurlijk en gedurfd voetbal. Dat is dit jaar onomstotelijk terug."

'Het DNA van de Amsterdammer is dit jaar terug in het spel van Ajax'

Na de zware jaren voor het Nederlandse clubvoetbal is er aan tafel veel respect voor de prestatie van de ploeg van Peter Bosz.

Al moet er niet overdreven worden, meent Volkskrant-journalist Willem Vissers, die samen met Kees Jansma en voormalig Ajacied Sonny Silooy ook aan tafel bij Tom Egbers zit.

"Ze hebben Legia Warschau, FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyonnais uitgeschakeld. Dat is hartstikke knap, maar het is geen Champions League", aldus Vissers.

'Prestatie Ajax is knap, maar het is geen Champions League'

De 63-jarige Endt trekt een vergelijking met het Ajax van 1992 dat de UEFA Cup won. Ook toen waren de tegenstanders niet van het allerhoogste niveau.

"Maar wat toen het geluk van Ajax was, was dat grote clubs de selectie nog niet leegroofden. De ontwikkeling kon doorgaan." En zo geschiedde: drie jaar later stond Ajax in Wenen met de Champions League in handen.

Vrezen voor Sánchez

De gasten verwachten geen grote uitloop bij Ajax, maar vrezen wel voor een vertrek van rots in de branding Davinson Sánchez.

Endt: "Hij heeft geen andere binding met Ajax dan het geld dat hij er verdient. Dat is legitiem. Maar er is ook een groep jongens die misschien wel zoiets heeft van: we kunnen nog een keer kampioen worden en iets laten zien in de Champions League.

'Sluwe Vos Mourinho gaat natuurlijk iets doen'

Willen de Amsterdammers woensdag in Stockholm als winnaar van het veld stappen, dan zullen ze moeten afrekenen met Manchester United dat het seizoen nog enige glans kan geven. De Engelsen spelen dit jaar tegenvallend, missen sterspeler Zlatan Ibrahimovic, maar hebben nog altijd een troef op de bank zitten: manager José Mourinho.

"Mourinho is natuurlijk geen domoor", zegt Jansma. "De speelwijze van Ajax is bekend. Wat gaat hij daar tegenover stellen? Er gaat iets gebeuren. Hij gaat tactisch iets doen, heel hard spelen, of veel provoceren. De euforie in Amsterdam is groot, maar ik heb mijn twijfels, omdat Mourinho een sluwe vos is."

Endt: "Ik heb het gevoel dat United hem nog niet zo volgt, zoals Ajax Bosz volgt. Het zou opzienbarend zijn wanneer het in de finale wel opeens klikt."

Volgeling van Cruijff

Alle gasten aan tafel geven Ajax een goede kans. Maar wat is eigenlijk de achilleshiel van de Amsterdammers zelf?

Vissers geeft antwoord. "Aan het spel wat ze spelen kun je zien dat Bosz een volgeling van Johan Cruijff is. Het is soms ogenschijnlijk een totale chaos op het veld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl