Amsterdamse agenten gaan incidenten filmen met bodycam
De politie in Amsterdam gaat op grote schaal bodycams gebruiken. Vanaf nu dragen meer dan honderd agenten camera's om incidenten vast te leggen.
Doel is kijken of de camera's het werk van politiemensen veiliger maken. Na de laatste jaarwisseling, waarbij agenten werden aangevallen, benadrukte korpschef Akerboom het belang van bodycams.
De politie denkt dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder snel geweld zullen gebruiken. Een twee jaar durende pilot in Amsterdam moet uitwijzen of dat inderdaad zo is.
Bewijs
Ook kan het beeld worden gebruikt als bewijsmateriaal in strafzaken en bij klachten over het optreden van agenten. Het materiaal wordt volgens de politie niet op YouTube gezet.
In Amsterdam worden alle 17 basisteams uitgerust met bodycams. Ook hondengeleiders gaan de camera's dragen, net als agenten die surveilleren in het verkeer, in het openbaar vervoer en op het water.
Het is voor agenten niet verplicht de bodycam te gebruiken. Ze mogen zelf weten wanneer ze de camera aanzetten; op het moment dat een situatie escaleert of al daarvoor. De politie gaat onderzoeken welk moment het meest effectief is.
Agenten moeten omstanders laten weten dat ze aan het filmen zijn. Een deel van de 115 bodycams kan de beelden streamen, zodat de meldkamer live kan meekijken. De beelden worden vier weken opgeslagen in een beveiligd netwerk. Alleen als ze daarna nog nodig zijn, blijven ze langer bewaard.
Nooit gedaan
Het eerste experiment met bodycams dateert al van bijna 20 jaar geleden, maar serieus onderzoek naar de meerwaarde van de camera's is nooit gedaan. De politie verwacht met de proef in Amsterdam meer te weten te komen over hoe effectief bodycams nu echt zijn.
Naast de uitgebreide pilot in Amsterdam lopen of starten nog meer dan 30 andere experimenten met bodycams. Zo gebruikt de politie in Amersfoort de camera's om dronken jongeren te filmen en maakt de politie in Rotterdam YouTube-video's met materiaal van bodycams.