De president van de VS sprak leiders van ruim 50 islamitische landen toe
NOS NieuwsAangepast

Trump roept moslimleiders op tot samenwerking tegen het terrorisme

De Amerikaanse president Trump heeft de leiders van islamitische landen opgeroepen het islamitisch extremisme agressief te bestrijden. De president zei in een toespraak tot leiders van 55 islamitische landen in Saudi-Arabië dat hij hoopt dat de top het begin zal inluiden van vrede in het Midden-Oosten en van de ondergang van het extremisme.

Trump noemde in de Saudische hoofdstad Riyad het gevecht tegen het terrorisme een strijd tussen goed en kwaad, en geen conflict tussen beschavingen. "Het is een strijd tussen barbaarse criminelen die het menselijk leven willen uitroeien en beschaafde mensen van alle religies die het juist willen beschermen." Hij noemde extremisme "een tragedie van epische proporties".

Volgens de Amerikaanse president kan het kwaad alleen overwonnen worden als de goede krachten sterk en verenigd zijn. "Iedereen in deze zaal doet zijn aandeel daarin en draagt zijn deel van deze last", zei hij.

Trump roept moslimleiders op tot samenwerking tegen het terrorisme

Anti-islamitisch

In zijn campagne voor de presidentsverkiezingen gebruikte Trump geregeld anti-islamitische retoriek; die liet hij in Riyad achterwege. Hij zei "dat we hier niet zijn om de les te lezen - we zijn hier niet om andere mensen te vertellen hoe ze moeten leven, wat ze moeten doen of zijn, of hoe ze hun geloof moeten belijden." In plaats daarvan "bieden we samenwerking aan, gebaseerd op gedeelde belangen en waarden - om een betere toekomst voor ons allemaal na te streven".

De islamitische landen kunnen het volgens Trump niet toestaan dat extremistische groeperingen op hun grondgebied de dienst uitmaken. "Drijf ze uit. Drijf ze uit. Drijf ze uit jullie plaatsen voor aanbidding. Drijf ze uit deze wereld." Ook moeten de landen ervoor zorgen dat de groeperingen geen financiële middelen ontvangen.

Trump en de koning van Saudi-Arabië, Salman

Iran

Trump haalde hard uit naar Iran, een van de weinige islamitische landen die in Riyad niet welkom waren. Volgens de president is dat land verantwoordelijk voor de instabiliteit in de regio. Het land zou terroristische groeperingen bewapenen, trainen en financieren. Trump riep de landen op om zo min mogelijk zaken te doen met Iran totdat het land zich inzet voor vrede.

De president liet het niet na om in zijn speech nog eens te beweren dat de eerste maanden van zijn presidentschap productief zijn geweest. Hij zei dat er een miljoen nieuwe banen zijn gecreëerd in de VS, de lasten voor de Amerikaanse industrie zijn verlicht en er veel is geïnvesteerd in defensie.

Gezamenlijk optreden

De moslimleiders moeten zich volgens Trump goed bewust zijn van de crisis die wordt veroorzaakt door de ideologie van het terrorisme en de terroristische groeperingen die daardoor worden geïnspireerd. Hij riep ze op "gezamenlijk op te treden tegen de moord op onschuldige moslims, de onderdrukking van vrouwen, het vervolgen van Joden en het afslachten van christenen".

De koning van Saudi-Arabië zei extremistisch geweld niet te tolereren. Hij zei dat de islam een religie van vrede is en dat islamitische landen de tolerante waarden van de islam naar voren moeten brengen.

Trump kwam gisteren aan in Saudi-Arabië voor zijn eerste buitenlandse reis sinds zijn aantreden als president. Op de eerste dag sloot hij een omvangrijke wapen- en oliedeal met Saudi-Arabië. Morgen gaat Trump naar Israël.

Trump in een onderonsje met de kroonprins van de Verenigde Arabische Emiraten, Mohammed bin Zayed al-Nahayan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl