NOS SportAangepast

Unieke beelden in honderdste Andere Tijden Sport

Hele aflevering 100e ATS

Twitter, Facebook, Instagram. Tegenwoordig kun je topsporters volgen via allerlei kanalen en op allerlei verschillende manieren. Maar in de jaren zestig en zeventig? De beelden waren schaars, van 'selfies' had nog niemand gehoord.

Sommige supporters, sporters of hun begeleiders waren de gelukkige eigenaar van een camera, meestal een 8-millimeter-filmcamera. Dat was nieuw, bijzonder. Zij schoten daarmee uren en uren aan film, niet beseffend dat ze daarmee historie vastlegden.

Het grote publiek kreeg al dat materiaal nooit te zien. Het verdween in schoenendozen op zolder. En daar komt het nu, ter ere van de honderdste Andere Tijden Sport, voor het eerst uit.

  • NOS
    Johan Cruijff in 1968, tijdens de kampioenswedstrijd van Ajax tegen ADO in De Meer
  • NOS
    Beeld van Jan Janssen in 1970, geschoten door de camera van Feyenoord-doelman Eddy Pieters Graafland
  • NOS
    Sjoukje Dijkstra
  • NOS
    Jan Wienese in 1968, na zijn goudenmedaillerace tijdens de Olympische Spelen

Door oproepen en gerichte zoekacties heeft Andere Tijden Sport veel uniek materiaal opgespoord. Aangevuld met het originele geluid levert dat een fascinerend beeld op van een sporttijdperk waarin alles anders was. Waarin supporters en bewonderaars nog gewoon dicht bij hun helden konden komen. Waarin je als supporter nog vrij kon rondlopen in een olympisch dorp en de sfeer van de Spelen kon opsnuiven. Waarin topsporters aanraakbaar en dichtbij waren.

De zoektocht leverde ook beelden op uit onverwachte hoek: een Feyenoord-doelman in wielersferen. Eddy Pieters Graafland was in 1970, kort na het winnen van de Europa Cup 1, op bezoek in de Tour de France. En hij had zijn camera mee.

1970: bijzondere beelden Janssen en Zoetemelk

Pieters Graafland reed vijf dagen mee in de auto van Maurice de Muer, de ploegleider van Jan Janssen, die twee jaar daarvoor als eerste Nederlander de Tour had gewonnen.

"Ik wist niet wat ik zag! De ontberingen. Na honderd meter fietsen gingen ze al bergop." Zijn bezoek bleef niet onopgemerkt bij de Nederlanders in Frankrijk. "Ik werd toegejuicht door alle Nederlanders."

In de badkuip van de Caballero-ploeg

"Op een gegeven moment kwam Jan Janssen naast de auto fietsen. Of-ie moest demarreren. Waarop ik zei: ik wil wel wat zien, Jan. Dus Jan demarreert. Maar vijf kilometer voor het einde rijdt hij lek. Ik kon wel janken."

Bij een van de finishplaatsen wilde Janssen nog een slaapplek voor zijn gast regelen. "Maar ik zei: ga lekker uitrusten. Ik vind wel een plekje. Alles zat echter vol. Ik heb toen op een kamer van de Caballero-ploeg in een badkuip geslapen. Daar lig je dan als Europees kampioen."

Het blijft niet bij bijzondere wielerbeelden. Ook uniek materiaal van Wim Ruska, Sjoukje Dijkstra, Ard Schenk, Kees Verkerk, Johan Cruijff en Piet Keizer passeert de revue in de honderdste aflevering.

Zo is de befaamde schaarbeweging van Keizer al in de jaren vijftig vastgelegd tijdens een jeugdwedstrijd van Ajax.

Ruska werd gefilmd rondom zijn gouden prestaties tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München. Hij won tweemaal goud. Op de beelden is hij te zien vanaf zijn balkon. Hij zit vlakbij het appartement waar niet veel later elf Israëlische atleten en officials worden gegijzeld en gedood.

Zomerserie

Zondag, NPO 1, 22.15 uur Aflevering
21 mei De 100ste Andere Tijden Sport
28 mei De tragische finale van John Blankenstein
4 juni Liane Engeman: de blonde schrik van het circuit
11 juni Simon Tahamata: slalom tussen Ambon en Oranje
18 juni Helikopter Jantje: spektakel op de bmx
25 juni Streuer/Schnieders: de ziel van de zijspan
2 juli De verloren Tour van Hennie Kuiper
9 juli De nacht van Rasmussen (hh)
16 juli Winnen op Alpe d'Huez (hh)
23 juli De dag dat Joop de Tour won (hh)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl