De MV Ross Revenge, sinds 1983 het schip van Radio Caroline
NOS NieuwsAangepast

Radio Caroline na halve eeuw piratenzender af

Na ruim vijftig jaar heeft de Britse radiozender Radio Caroline eindelijk een uitzendlicentie. De piratenzender mag gaan uitzenden via de middengolf (AM). De precieze ingangsdatum is nog niet bekend.

Zendermanager Peter Moore wil vanaf zijn schip Ross Revenge op de Blackwater-rivier in Essex gaan uitzenden via de ether. "Het is de bedoeling dat we dezelfde mensen bereiken die we vroeger ook bereikten", zegt Moore tegen de BBC. "Dezelfde service, op dezelfde manier gepresenteerd en in veel gevallen door dezelfde mensen. Als een soort levende tijdscapsule."

Deejay Robbie Dale aan boord van de MV Mi Amigo van Radio Caroline (1967)

Radio Caroline werd in 1964 opgericht uit onvrede met de bestaande radiostations. "Managers van artiesten baalden ervan dat hun plaatjes niet werden gedraaid. Zij zagen hoe in Nederland werd begonnen met Radio Veronica en dachten: dat gaan wij ook doen", zegt radiomaker Erik de Zwart, die eind jaren 70 werkte op de Mi Amigo van Radio Caroline.

Dat schip kwam in 1980 op een zandbank terecht en zonk. Drie jaar later werden de uitzendingen hervat vanaf het huidige schip Ross Revenge.

Volgens de radiomaker heeft de toekenning van de licentie vooral een symbolische waarde. In Nederland zenden grote radiostations niet meer uit via de middengolf, maar via FM en internet.

"AM geeft waardeloze kwaliteit", zegt De Zwart. "Het geluid dat tegenwoordig uit je telefoon komt is veel beter. Het heeft daarom vooral een hoge nostalgische waarde. Het klinkt alsof iemand een lap op een radio heeft gelegd. Maar het is een stukje nostalgie, een soort museum."

De MV Mi Amigo van Radio Caroline in een storm

Door de komst van de commerciële radiozenders is de behoefte aan piratenzenders afgenomen. Maar dat de zender na zoveel jaar alsnog een legale frequentie krijgt, vindt De Zwart wel leuk. Al zal het nooit de charme van vroeger krijgen: "Het was volledig illegaal wat we deden. We werden stiekem naar het schip gebracht met kleine bootjes. En met slecht weer was er soms een week lang geen bevoorrading en leefden we op blikvoer."

Toch denkt De Zwart dat de uitzendingen via de ether niet lang stand zullen houden, om een praktische reden: "Het is een dure grap, uitzenden via de middengolf kost veel stroom. Om een heel gebied te coveren heb je heel wat honderden kilowatt nodig. Die stroomrekening gaat ze nekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl