Minister Bussemaker en Tamara Stojákovic
NOS Nieuws

Beste leraar Nederlands heeft even 'geen woorden en leestekens'

De titel Beste Leraar Nederlands gaat dit jaar voor het eerst naar België. Tamara Stojákovic geeft les aan het Atheneum MXM in Merksem en mag zichzelf een jaar lang de allerbeste docent Nederlands noemen. Het is de vierde keer dat de prijs is uitgereikt.

In het NPO Radio 1-programma De Taalstaat kreeg de Bosnisch-Vlaamse de prijs uit handen van minister Bussemaker. Stojákovic was een van de drie genomineerden waar luisteraars op konden stemmen. De winst komt als een verrassing voor haar. "Ik heb geen woorden en geen leestekens."

Volgens de jury leeft de vrouw zich als geen ander in in haar leerlingen en hun leefwereld. "Ze maakt en deelt veel materiaal, zoals filmpjes", schrijft de jury. "Daarnaast houdt ze functioneringsgesprekken in plaats van mondelinge toetsen, omdat ze vindt dat ze te weinig tijd heeft voor haar leerlingen."

De 31-jarige Stojákovic kwam als 11-jarige oorlogsvluchteling uit Bosnië naar België. Ze leerde snel Nederlands en besloot later Nederlands te gaan studeren. Ze staat nu zeven jaar voor de klas.

Bij haar nominatie werd ze overspoeld met reacties. "Ik heb heel veel berichten gekregen van oud-leerlingen", vertelt de vrouw. "Zo schreef iemand 'ik studeer nu geneeskunde, dankjewel'."

Ook dat is kenmerkend voor haar, zegt Annemie Peeters van het VRT-radioprogramma De bende van Annemie, die samen met De Taalstaat de wedstrijd organiseert. "Tamara zet leerlingen ertoe aan om iets van hun leven te maken."

De andere genomineerden waren Henk ter Haar van de gereformeerde scholengemeenschap Guido in Arnhem en Didy Pijpker van het Eemsdeltacollege in Siddeburen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl