Monteur Jaap van Renswoude inspecteert de motor
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigmotor wordt oorlogsmonument in Brandwijk

Onder veel belangstelling is vanochtend in Brandwijk - in de Alblasserwaard - een monument onthuld, waarmee de crash van een Britse bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Het monument bestaat uit een vliegtuigmotor van de bommenwerper en staat op de parkeerplaats van een café.

Bij de onthulling waren enkele tientallen nabestaanden aanwezig van de vliegers die om het leven kwamen bij de crash. Een overvliegende Spitfire sloot de plechtigheid af, meldt RTV Rijnmond.

Nachtjager

De bommenwerper werd op 20 mei 1944 door een Duitse jager neergeschoten tijdens de terugvlucht van een bombardement op Duisburg. "De Duitse nachtjager heeft ze opgemerkt, is eronder gaan vliegen en heeft ze beschoten, waarbij het toestel in brand vloog en ontploft is", aldus Arjan Wemmers van de Stichting oorlogsmonument Molenaarsgraaf-Brandwijk. Van de zeven inzittenden overleefde alleen de piloot de crash.

Putje

Tijdens de Duitse bezetting kregen de zes omgekomen bemanningsleden een oorlogsgraf. De zware wrakstukken bleven achter in een weiland. "Het enige dat je zag tijdens de herfst en winter was een kleine put in het gras", stelt Wemmers

Twee jaar geleden is de motor opgegraven. Monteur Jaap van Renswoude heeft 'm opgeknapt. "In de klei is de motor heel goed geconserveerd, waardoor zelfs de lak er nog op zit'', zei hij in december op RTV Rijnmond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl