Staatssecretaris Dekker bezoekt een basisschool. Leraren hopen op minder werkdruk en een beter salaris.
NOS NieuwsAangepast

Dekker: begrip voor problemen, maar zo 'inktzwart' is het onderwijs niet

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft begrip voor de problemen van de leraren in het basisonderwijs, maar kan nu geen extra geld uittrekken. Het kabinet is demissionair, benadrukt Dekker, en daarom kan hij geen "grote besluiten met grote financiële gevolgen" nemen.

Dekker reageert op de open brief van 'PO in Actie', waarin het vertrouwen wordt opgezegd in de staatssecretaris. De belangengroep vindt dat hij te weinig doet aan de grote problemen op scholen, zoals een groeiend lerarentekort en de hoge werkdruk.

Klassen moeten naar huis worden gestuurd of ouders wordt gevraagd om in te vallen, zegt de groep. Ook vinden leraren in het basisonderwijs het onterecht dat hun collega's op de middelbare school meer verdienen.

Overtuigd

De staatssecretaris zegt dat hij de problemen ziet in het primair onderwijs, zoals de werkdruk, het lerarentekort en de kansenongelijkheid. "Ik ben ervan overtuigd dat leraren, schoolleiders en overheid deze uitdagingen samen het hoofd kunnen bieden."

Hij vindt wel dat 'PO in actie' een somber beeld schetst van de stand van het basisonderwijs. Hij snapt dat actiegroepen en vakbonden in deze formatietijd strijden voor meer salaris. "Ik herken me echter niet in het inktzwarte beeld dat zij schetsen".

Klas vol pubers

Dekker heeft twee weken geleden ook kwaad bloed gezet door in een debat te zeggen dat hij weinig voelt voor het gelijktrekken van de salarissen in het basis- en voortgezet onderwijs omdat "een klas vol pubers zwaarder is dan eentje met basisschoolleerlingen."

Vorige week heeft Dekker nog een uitgebreid gesprek gehad met PO in Actie en hij dacht toen dat de partijen nader tot elkaar waren gekomen.

PO in Actie is een van de vele belangenorganisaties die de onderhandelaars aan de formatietafel hun problemen duidelijk proberen te maken. VVD-leider Rutte zei onlangs dat de stapel brieven enorm is, maar dat hij - net als de andere partijen - geen enkele toezegging kan doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl