NOS NieuwsAangepast

WikiLeaks: Suleiman favoriet Israël

De Egyptische vicepresident Suleiman is Israëls favoriete opvolger van president Mubarak. Dat staat in een Amerikaans ambtsbericht dat is geopenbaard door WikiLeaks.

Het bericht van augustus 2008 geeft een samenvatting van een bezoek van de Israëlische defensieminister Barak aan Alexandrië. Een medewerker van Barak vertelt op de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv dat "de Israëliërs verwachten dat Suleiman in elk geval als tijdelijke president zal dienen, als Mubarak sterft of niet meer in staat is te regeren".

In een eigen notitie schrijft een Amerikaanse diplomaat dat wat betreft de opvolging van de Egyptische president "er geen twijfel is dat Israël de voorkeur geeft aan het vooruitzicht op Suleiman". De medewerker van Barak was vol lof over hem.

Inlichtingendienst

Suleiman reist met enige regelmaat naar Israël en voerde gesprekken over het vredesproces in het Midden-Oosten.

Omar Suleiman (74) werd eind januari door Mubarak benoemd tot vicepresident, de eerste in dertig jaar. Suleiman was ruim zeventien jaar het hoofd van de inlichtingendienst. Hij voert al dagen onderhandelingen met de oppositie om het land uit de huidige politieke crisis te loodsen.

Grondwet

Suleiman maakt vandaag bekend dat president Mubarak een werkgroep heeft benoemd die voorstellen moet doen voor veranderingen in de grondwet.

De veranderingen in de grondwet hebben vooral betrekking op de positie van de president. Ook komt er een werkgroep die toeziet op de invoering van andere hervormingen. Wie er in de werkgroepen plaatsnemen, zei Suleiman niet.

Met de werkgroepen probeert de regering de oppositie de wind uit de zeilen te nemen. De oppositie wil dat Mubarak meteen opstapt, maar die wil aanblijven tot na de verkiezingen in september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl