Julian Assange
NOS NieuwsAangepast

Assange wil in gesprek met VS en Groot-Brittannië

WikiLeaks-oprichter Julian Assange is bereid om te praten met Groot-Brittannië en de VS. Dat zei hij vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

"Mijn juridisch medewerkers hebben contact gehad met de Britse autoriteiten en we hopen dat er een dialoog op gang komt over hoe we nu verder moeten", zei de Australiër. "En ik wil ook graag in gesprek met het Amerikaanse ministerie van Justitie."

'Schandalig'

Eerder vandaag werd bekend dat Zweden het strafonderzoek wegens verkrachting tegen hem heeft gestaakt. Assange (45) werd verdacht van verkrachting van twee Zweedse vrouwen.

Elisabeth Massi Fritz, de advocaat van een van deze vrouwen, zegt dat haar cliënt geschokt is door dat besluit. "Het is schandalig dat een man die verdacht wordt van verkrachting zich kan onttrekken aan het gerechtelijk proces en daardoor aan toetsing door een rechtbank", schrijft ze.

Volgens Massi Fritz is Assange het land uit gevlucht omdat hij bang was voor zijn daad te worden veroordeeld. "Niemand wil veroordeeld worden voor verkrachting want dat is een walgelijk misdrijf."

Assange heeft altijd ontkend dat hij de vrouwen heeft verkracht. Hij vreesde dat de beschuldigingen een voorwendsel waren om hem via Zweden aan de VS uit te leveren. Daar wordt hij gezocht voor het publiceren van geheime documenten over het Amerikaanse optreden in Irak.

Gevlucht

Assange zit al vijf jaar in de ambassade van Ecuador. Hij was daarheen gevlucht nadat de Britten hem op borgtocht hadden vrijgelaten. Als hij de ambassade verlaat, wordt hij opgepakt voor het schenden van de borgvoorwaarden. De VS zal dan om zijn uitlevering vragen.

Assange: WikiLeaks blijft publiceren

De advocaat van Assange zei vandaag dat de Australiër politiek asiel wil in Frankrijk. "Het is nu de verantwoordelijkheid van Frankrijk om hem asiel te geven", verkondigde zijn advocaat Juan Branco. "Hij zal proberen de ambassade van Ecuador te verlaten en Frankrijk vragen hem toe te laten om hem tegen vervolging in de VS te beschermen."

Assange vroeg twee jaar geleden in Frankrijk asiel aan om medische redenen. Hij zegt dat zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid achteruit zijn gegaan door het jarenlange verblijf in de ambassade. De Franse minister van Justitie zei in de zomer van 2015 dat ze niet verrast zou zijn als Frankrijk de aanvraag zou goedkeuren.

De toenmalige president Hollande wees het verzoek van Assange uiteindelijk af, omdat zijn gezondheid niet onmiddellijk gevaar liep en er een Europees arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl