Engelse bond gaat schwalbes bestraffen

Manchester City-aanvaller Sergio Aguero kreeg geel voor deze fopduik in het duel met Southampton in 2014 Getty Images

De Engelse voetbalbond FA gaat met ingang van komend seizoen spelers twee duels schorsen als gebleken is dat ze zich bewust hebben laten vallen om er voordeel uit te halen. Alleen incidenten waarbij een strafschop werd toegekend of een tegenstander met rood het veld heeft moeten verlaten, zullen worden bestraft.

In de nieuwe opzet bekijkt een panel iedere maandag de wedstrijdbeelden van het afgelopen weekeinde om overtreders op te sporen. Dit panel zal bestaan uit een oud-speler, een oud-manager en een voormalige wedstrijdofficial.

Schalk kent de regel goed

In Schotland is een vergelijkbare regel al in 2011 ingevoerd. Een recent voorbeeld van een speler die op grond van die regel werd geschorst, is Ross County-voetballer Alex Schalk. Zijn schwalbe in het duel met Celtic veroorzaakte veel ophef in Schotland.

Hij versierde in de slotminuut een strafschop, maar moest daarna voor straf twee wedstrijden toekijken.

De enorme schwalbe van Schalk
Alex Schalk versiert in de slotminuut tegen Celtic een penalty met een wel erg opzichtige schwalbe. De strafschop wordt benut en Ross County houdt zo een punt aan de wedstrijd over. De Schotse voetbalbond bestraft de fopduik een paar dagen later met twee wedstrijden schorsing.