Oud-burgemeester van Utrecht Annie Brouwer overleden
De Utrechtse oud-burgemeester Annie Brouwer-Korf is op 70-jarige leeftijd overleden. Ze was burgemeester van Utrecht van 1999 tot 2008. Daarvoor was ze onder meer raadslid en wethouder in Nijmegen en burgemeester van Zutphen en Amersfoort.
Na haar afscheid als burgemeester van Utrecht werd ze lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en was ze actief bij verschillende organisaties in Utrecht.
Brouwer ging in de politiek vanwege haar ervaring als gijzelaar in de door Molukse jongeren gekaapte trein bij De Punt in mei 1977. Ze was toen drie maanden zwanger en werd samen met een andere zwangere vrouw vrijgelaten, zes dagen voordat de gijzelingsactie op 11 juni 1977 met geweld werd beëindigd.
In de twee weken dat ze in de trein vastzat, dacht ze na over haar leven en besloot er een andere wending aan te geven. Na de kaping meldde ze zich bij de PvdA.
Opbouwen
Annie Brouwer kwam uit een rood nest. "Er werd bij ons thuis veel over politiek gesproken, maar de belangstelling was vooral gericht op de vakbond en het onderwijs. Mijn vader vond ook dat je niet kon volstaan met het betalen van contributie. Je moest actief zijn, in een bestuur gaan zitten of zo. Je mocht niet alleen praten, je moest wat doen. De samenleving opbouwen. Dat spreekt mij wel aan", zei ze in 2001 in een gesprek met de Volkskrant.
Bij haar afscheid in Utrecht werd een prijs voor LHBTI-emancipatie naar haar genoemd. Ze was er zelf de eerste winnaar van, omdat ze als burgemeester maar ook persoonlijk vaak aanwezig was bij LHBTI-activiteiten. Ze hield de discussie gaande over emancipatie en discriminatie, zoals de organisatie het omschrijft.
Op het stadhuis van Utrecht is vanaf donderdagmiddag een condoleanceregister geopend. De vlag hangt daar halfstok; dat zal ook gebeuren op de dag van de uitvaart.