Lorentz Lab 'flitsend' geopend door de koning
Koning Willem-Alexander heeft vandaag het Lorentz Lab van het Teylers Museum in Haarlem geopend. Hij gaf een draai aan een machine die elektriciteit opwekt.
Het apparaat is een kleinere variant op de Grote Elektriseermachine in het museum, waar vonken van meer dan een halve meter mee gemaakt worden. De 233 jaar oude machine is de grootste van zijn soort, in 1811 kwam zelfs keizer Napoleon ernaar kijken.
De afgelopen jaren is de nieuwe vleugel van het museum gerenoveerd en verbouwd. Het is een bijzondere plek; de Nederlandse natuurkundige en Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz had hier van 1909 tot 1928 zijn lab.
Lorentz werkte hier acht jaar lang aan een plan voor de Afsluitdijk. Ook ontving hij er een van zijn bewonderaars: Albert Einstein.
"Bijzonder genoeg vond Einstein het zonde van het brein van Lorentz dat hij zich met zulk simpel rekenwerk bezighield", vertelt Marjan Scharloo, directeur van Teylers Museum. "Hij vond dat Lorentz zich beter kon bezighouden met de ontwikkeling van de natuurkunde."
Uiteindelijk legde Lorentz met zijn werk onder andere de basis voor Einsteins relativiteitstheorie.
In het vernieuwde lab kunnen middelbare scholieren experimenteren met elektriciteit. Dat doen ze met replica's van de natuurkundige instrumenten die vroeger ook gebruikt werden. Leerlingen van het Hageveld uit Heemstede lieten dit vanmiddag alvast aan koning Willem-Alexander zien.
"Dat de koning het lab opent vinden wij heel prettig. Niet alleen omdat het betekent dat Lorentz geëerd wordt, maar ook omdat alle koningen sinds Willem I hier op bezoek zijn geweest", zegt Scharloo. "Het past dus in een heel mooie traditie."