De nieuwe minister Bayrou van Justitie op een foto van zondag, bij aankomst bij het Elysée voor een gesprek met president Macron
NOS NieuwsAangepast

Helft Franse ministersploeg is vrouw

De nieuwe Franse president Macron heeft zijn ministersploeg bekendgemaakt. De ploeg bestaat voor de helft uit vrouwen, zoals hij eerder ook al beloofde.

Kort nadat hij de presidentsverkiezingen had gewonnen, zei Macron dat hij een brede ministersploeg wilde met een gelijk aantal mannen en vrouwen. Daar heeft hij zich dus aan gehouden. De ploeg bestaat uit een mix van gevestigde politici, met een linkse en rechtse achtergrond, en nieuwkomers. Verder valt op dat op een aantal belangrijke posten ministers zijn benoemd die goed Duits spreken.

Europa

Jean-Yves Le Drian wordt de nieuwe minister van Europa en Buitenlandse Zaken. Hij was in het socialistische kabinet van president Hollande minister van Defensie.

Macron heeft de naam van het ministerie van Buitenlandse Zaken hernoemd naar Europa en Buitenlandse Zaken, om aan te geven dat Europa erg belangrijk voor hem is.

Duits

De burgemeester van Lyon, Gérard Collomb, is benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken. Collomb was een van de eerste leden van de socialistische partij die hun steun uitspraken voor Macron.

De nieuwe minister van Financiën is de conservatief Bruno Le Maire. Hij is, net als de nieuwe premier Philippe die maandag al werd benoemd, lid van de centrumrechtse republikeinen. Hij heeft goede banden met Europa en spreekt goed Duits, net als premier Philippe. Dat laatste geldt ook voor oud-Europarlementariër Sylvie Goulard, die minister van Defensie wordt.

Klimaatverandering

Een van de bekendste nieuwkomers is Nicolas Hulot, die milieuminister wordt. Hulot is een bekende presentator van natuurprogramma's op televisie. In zijn documentaires vraagt hij vaak aandacht voor klimaatverandering en in 2007 zette hij het onderwerp op de agenda bij de toenmalige presidentskandidaten. Hulot is al vaker gevraagd om minister te worden, maar heeft dit altijd geweigerd.

De benoeming van ministers van verschillende partijen past bij het streven van Macron om de kloof tussen links en rechts te overbruggen.

Daarnaast kan een brede ministersploeg belangrijk zijn voor Macron met het oog op de parlementsverkiezingen in juni. Macrons partij is nog maar een jaar oud en heeft nog geen zetels in het parlement. Macron moet daarom de komende weken stemmen proberen te winnen en een breed draagvlak kan daarbij helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl