De in beslag genomen kalasjnikov
NOS Nieuws

Terreurverdachte besprak Turks consulaat als potentieel doelwit

In een gesprek dat de geheime dienst AIVD stiekem heeft opgenomen, heeft een terreurverdachte met anderen gesproken over het Turkse consulaat in Rotterdam als potentieel doelwit voor een aanslag. De 31-jarige man werd in december in Rotterdam opgepakt na een tip van de AIVD. De dienst heeft het gesprek onlangs aan het OM overhandigd.

Het OM vervolgt de man voor het voorbereiden van IS-activiteiten. Op een pro forma-zitting maakte het OM bekend dat de AIVD het gesprek in oktober 2016 heeft afgeluisterd. Turkije is een mogelijk doelwit van IS-sympathisanten omdat het in Syrië strijdt tegen IS.

In de woning van de man werd onder meer een kalasjnikov met munitie en een grote partij zwaar vuurwerk gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie had de man op zijn computer een handleiding staan over hoe een bom gemaakt kan worden van kruit van vuurwerk.

Handlangers

Met wie en waar de Rotterdamse terreurverdachte het gesprek heeft gevoerd, is niet duidelijk. Het gaat in ieder geval niet om een telefoongesprek maar een gesprek dat mogelijk met verborgen microfoons is opgenomen.

De advocaat van de terreurverdachte wil graag meer weten over het opgenomen gesprek. "Veel is niet goed hoorbaar, dus de context is niet duidelijk", vindt hij. De strafzaak tegen de terreurverdachte wordt binnen drie maanden inhoudelijk behandeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl