Aanvoerder Tom Van Hyfte baalt na het 3-0 verlies tegen Vitesse
NOS VoetbalAangepast

Roda JC met perfecte score de nacompetitie in

Het was de afgelopen weken een scenario waar velen in Kerkrade rekening mee hielden, maar waarvan iedereen hoopte dat het voorkomen kon worden: play-offs om lijfsbehoud. Maar door het 3-0 verlies bij Vitesse gaat Roda JC opnieuw een zenuwslopend avontuur tegemoet in de nacompetitie.

Ondertussen broeit het nog steeds bij de club. Technisch directeur Ton Caanen is op non-actief gezet. Investeerder Aleksej Korotajev zit vast in Dubai vanwege het uitschrijven van een ongedekte cheque. En deze week zette trainer Yannis Anastasiou ook nog eens vier spelers uit de selectie, onder wie Mitchel Paulissen, kind van de club.

De druk bij Roda lijkt dus groter dan ooit, maar de 'Koempels' kunnen zich in ieder geval vastklampen aan één ding: ze hebben een perfecte score in de nacompetitie.

Mark-Jan Fledderus viert de bevrijdende 2-1 tegen Sparta

2009: Ontsnapping bij Cambuur na penalty's

Nooit eerder in de clubgeschiedenis was degradatie zo dichtbij als in 2009. Op de laatste speelronde stond Roda laatste en om in de eredivisie te blijven moest een schier onmogelijke opdracht worden uitgevoerd: in Rotterdam winnen van Feyenoord. Meegereisde fans konden hun ogen niet geloven: het werd 2-3 en Roda mocht de play-offs in.

Daarin versloeg het in de halve finales FC Dordrecht. In de eindstrijd was Cambuur de tegenstander. Na twee gelijke spelen werd er een derde, beslissende wedstrijd gespeeld in Leeuwarden. Ook daar bleef de stand in evenwicht, maar de spelers uit Kerkrade namen de strafschoppen iets beter.

2013: Door het oog van de naald tegen Sparta

Het was in 2013 niet zo krap als een paar seizoenen eerder, maar evengoed was de Zuid-Limburgse formatie niet sterk genoeg om zich in 34 wedstrijden veilig te spelen. De eerste horde in de nacompetitie, De Graafschap, werd eenvoudig genomen, maar opnieuw wachtte er een zinderende finale.

Tom Van Hyfte promoveert Roda ten koste van NAC Breda

In Rotterdam bleef het tegen Sparta 0-0. In de return wisten de Kasteelheren snel de score te openen. Roda creëerde bar weinig, maar overleefde toch weer via twee late vrije trappen van Mark-Jan Fledderus. Een jaar later was degradatie alsnog een feit.

2015: Nerveuze middag in Breda

Roda JC wilde koste wat kost het verblijf in de eerste divisie beperken tot één seizoen, alleen al om niet nog dieper in de financiële problemen te komen. FC Emmen werd met één doelpunt verschil verslagen, waarna het tegen NAC Breda moest gaan gebeuren.

In Limburg gingen de bezoekers er met de winst vandoor. In Breda volgde voor bijna 19.000 bezoekers de knapste prestatie in de play-offs. Roda kwam als een dolle uit de startblokken na een speciale speech van Eurocommissaris Frans Timmermans en Mitchel Paulissen scoorde al snel de openingstreffer.

In de noodzakelijk geworden verlenging kwam NAC op voorsprong. Interim-trainer Rick Plum bracht stormram Frank Demouge in, die zijn enige taak met verve volbracht: een assist geven op Tom Van Hyfte die het lot van NAC bezegelde.

Roda JC moet zich weer bewijzen in nacompetitie

Tiende plaats

Roda JC haalde dus altijd de hoofdprijs in de nacompetitie. Of dat dit seizoen opnieuw gaat gebeuren, moet nog blijken. In ieder geval heeft doelman Benjamin van Leer er vertrouwen in. De uitblinker van het seizoen ziet dat zijn team na de winterstop beter draait.

"Als je de punten bij elkaar optelt die we dit jaar hebben gehaald, zouden we tiende staan. Dat moet vertrouwen geven en zo moeten we ook richting Helmond gaan."

Morgen reizen de 'Koempels' af naar Brabant voor de halve finale tegen Helmond Sport. Mocht die ronde worden overleefd, belooft de finale in ieder geval een spektakelstuk te worden. Of Cambuur, dat nog een appeltje te schillen heeft met de zuiderlingen, wordt weer de tegenstander of er komt een zinderende derby tegen aartsrivaal MVV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl