Kamer wil weten waarom de formatie spaak liep
De Tweede Kamer debatteert vandaag met informateur Schippers over de mislukte formatie van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. De partijen die niet aan de onderhandelingstafel zaten, hebben veel vragen.
De belangrijkste vragen zijn waarom het spaak liep, en waarom het zo lang duurde voordat duidelijk werd dat het geen zin had om verder te onderhandelen.
Een andere belangrijke vraag is of de breuk met GroenLinks definitief is. "Dat is belangrijk om te weten voor de volgende partij die aanschuift. Je wilt weten of je ook zo weer kan worden ingeruild", zegt politiek verslaggever Joost Vullings.
Hij denkt dat de vier partijen die bij Schippers aan tafel zaten geen zin zullen hebben om veel details bekend te maken. Zij zullen andere partijen op hun beurt uitdagen om hun verantwoordelijkheid te nemen en zelf open te staan voor deelname aan kabinet.
ChristenUnie
Vullings zegt dat er best nog wat opties zijn om een kabinet te vormen dat een meerderheid heeft in de Tweede Kamer. Maar aan verscheidene opties hangen blokkades: zo willen de andere grote partijen niet met de PVV regeren en wil de SP niet met de VVD. De PvdA sluit regeringsdeelname niet helemaal uit, maar wil eerst herstellen van het monsterverlies bij de verkiezingen.
En dus blijft er voorlopig weinig anders over dan GroenLinks in te ruilen voor de ChristenUnie, zegt Vullings. Of het daarmee lukt, is zeer de vraag. Met die partij erbij steunt een kabinet met VVD, CDA en D66 op 76 zetels in de Tweede Kamer, een krappe meerderheid van slechts één zetel. Ook in de Eerste Kamer hebben ze een meerderheid van één zetel.
D66 begint bovendien "met lange tanden" aan de onderhandelingen met een partij die over medisch-ethische kwesties als 'voltooid leven' totaal anders denkt.
PvdA
Vullings denkt dat Schippers door mag als informateur. Hij heeft geen klachten gehoord over haar werkwijze. Zij zal waarschijnlijk eerst opnieuw met alle fractieleiders praten. "Want stel je voor dat Asscher (PvdA) opeens toch zegt: ik ga m'n baan toch te veel missen en wil alsnog meedoen." Dan liggen de zaken er opeens weer anders voor.