In de tuin van Theo Westra uit Leiden
NOS NieuwsAangepast

Het is de eerste zomerse dag, maar waar is de zon?

De magische 25-gradengrens is voor het eerst dit jaar overschreden. Maar als je denkt dat je de eerste landelijke zomerse dag kunt vieren in de zon, kom je in een groot deel van het land bedrogen uit.

Want in het midden en noorden van Nederland is het 's middags vooral nog bewolkt. Tel daarbij op de hoge temperatuur en je krijgt broeierig en klam weer. Later op de dag kan er zelfs nog een spatje regen vallen.

Niet wat iedereen had gehoopt van de zomerse primeur.

De verschillen tussen het noorden en zuiden zijn groot: in Brabant was het 's middags ruim 27 graden, op Terschelling amper 20. In Eindhoven was het om 11.00 uur al 25 graden en daarmee officieel (lokaal) een zomerse dag. Toch is er ook in de zuidelijke provincies niet alleen maar blauwe lucht te zien. Er is sluierbewolking en in het zuidoosten kan in de namiddag een bui vallen.

Onweer op komst?

Met al dat broeierige weer lijkt het snel alsof er onweer in de lucht hangt. NOS-weerman Marco Verhoef denkt dat het wel meevalt. "De buien komen waarschijnlijk pas in de nacht naar donderdagochtend. Dat is geen goede timing voor heftig onweer."

Weerplaza had voorspeld dat het morgen de eerste landelijke zomerse dag zou worden. Opvallend genoeg is 17 mei, morgen dus, de dag waarop dat gemiddeld gebeurt, maar nog nooit exact op die datum.

En ook dit jaar niet, twitterde Marco Verhoef.

Verhoef verwacht voor morgen iets minder benauwd weer. De zon gaat flink schijnen, alleen over het westen en noorden drijven wat meer wolken. Op de Wadden wordt het 22 graden, in Limburg lokaal 28 graden.

Naar verwachting kunnen morgen dus veel meer mensen genieten van het zomerse weer. Meer zon, minder bewolking en waarschijnlijk pas laat regen. Voor bezitters van een auto zonder airco misschien minder goed nieuws. Verkeersdienst VID maakt met een tabel duidelijk waarom:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl