Het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxembrug
NOS Nieuws

Parlementen mogen zich uitspreken over handelsverdragen

De Europese Commissie heeft niet langer de exclusieve bevoegdheid voor het afsluiten van handelsverdragen met andere landen. Nationale parlementen moeten zich erover kunnen uitspreken. Dat staat in een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

De uitspraak geeft vooral duidelijkheid over welke bevoegdheden de Europese Commissie en de afzonderlijke lidstaten hebben bij onderdelen van de handelsverdragen. Nu is dus juridisch vastgelegd dat het sluiten van de verdragen geen exclusief recht is van de Commissie.

Brexit

Nederlandse Europarlementariërs zijn tevreden over het vonnis. Agnes Jongerius (PvdA) noemt het in een tweet een belangrijke uitspraak. Haar collega Bas Eickhout van GroenLinks zegt dat het belangrijk is dat er nu een juridische onderbouwing is.

Het geeft volgens hem aan dat nieuwe handelsakkoorden veel verder gaan dan handel alleen. Hij denkt dat de uitspraak ook van belang is voor de brexit-deal met het Verenigd Koninkrijk.

De Europese Unie onderhandelt op dit moment onder meer met Japan en Mexico over handelsverdragen. Mogelijk lopen die vertraging op, nu nationale parlementen inspraak krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl