Een Duitse straaljager in Incirlik
NOS NieuwsAangepast

Turkije verbiedt bezoek aan Duitse militairen, Berlijn overweegt aftocht

De Duitse regering overweegt de terugtrekking van 260 militairen die in Turkije zijn gestationeerd en daar gevechtsmissies tegen terreurgroep IS ondersteunen. Berlijn reageert daarmee op de Turkse weigering om een bezoek van Duitse parlementariërs aan de militairen mogelijk te maken.

Leden van de Bondsdag zouden morgen vertrekken naar de vliegbasis Incirlik, in het zuidoosten van Turkije. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft herhaaldelijk gevraagd om toestemming, maar Turkije heeft nu laten weten dat het bezoek voorlopig niet kan doorgaan. Een officiële reden zou niet zijn gegeven. Ook een appèl van de Duitse minister Gabriel maakte in Ankara geen indruk.

Het kabinet van bondskanselier Merkel overweegt nu nadrukkelijk om de militairen en straaljagers uit Incirlik weg te halen. Er is al gekeken naar alternatieve bases in Jordanië, Koeweit en Cyprus. Over twee weken wordt een besluit verwacht over de aftocht.

Asiel

De nieuwe spanningen tussen Duitsland en Turkije zouden het gevolg zijn van het politieke asiel van enkele Turkse militairen en hun families in Duitsland. Ze lopen in hun thuisland naar eigen zeggen gevaar omdat ze worden gezien als Gülen-aanhangers. President Erdogan houdt de geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de couppoging van vorig jaar juli.

Op de Turkse basis Incirlik zijn 260 Duitse militairen gestationeerd. Ze voeren verkenningsvluchten uit en voorzien gevechtsvliegtuigen in de lucht van brandstof. De Duitsers zijn niet direct betrokken bij de bombardementen op IS-doelen in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl