Hoger onderwijs moet meer specialiseren

Studenten in een collegezaal»
Studenten in een collegezaal Studievereniging i.d / Flickr / CC / by-sa

Hogescholen en universiteiten moeten zich meer gaan specialiseren. Het kabinet wil dat ze zich meer van elkaar onderscheiden en om dat te bereiken mogen ze streng selecteren welke studenten ze willen hebben.

Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs volgt hiermee het advies van de commissie-Veerman. De hogescholen en universiteiten moeten een duidelijk profiel kiezen en daarbij zullen ze opleidingen en vakgebieden moeten afstoten.

Daarmee wil Zijlstra een wildgroei aan studies tegen gaan. Opleidingen die zich niet specialiseren raken een deel van hun budget kwijt.

Verwarring

Uitgangspunt is dat "elke student op de juiste plek zit en elke instelling zijn eigen profiel heeft", schrijft Zijlstra aan de Tweede Kamer.

Zijlstra wil dat universiteiten en hogescholen vaker studenten kunnen selecteren. Middelbare scholieren met een diploma kunnen straks niet meer op elke hbo of universiteit terecht. De staatssecretaris hoopt dat op die manier de kwaliteit van de opleidingen omhoog gaat.

Ook wil hij dat het onderscheid tussen hbo- en academische titels verdwijnt, om verwarring in het buitenland te voorkomen. Studenten- en opleidingsorganisaties hebben nog niet op de plannen gereageerd.

Keuze maken

De vereniging van universiteiten VSNU is het in grote lijnen eens met de voorstellen van Zijlstra. "Wij moeten het als instellingen duidelijker en beter doen", zegt voorzitter Sijbolt Noorda. "En studenten moeten eerder een goede keuze maken en minder snel afvallen."

Noorda voorziet echter dat er niets van de plannen terechtkomt, als het kabinet zijn plan uitvoert om de komende jaren minder geld naar het hoger onderwijs te laten gaan. Dat is volgens hem in strijd met het advies van de commissie-Veerman.

Dat zegt ook de studentenvakbond LSVB. Voorzitter Sander Breur noemt het "goed nieuws" dat Zijlstra de kwaliteitsvoorstellen van Veerman overneemt. "Maar de financiële paragraaf uit dat advies laat hij in de steek."

Deel deze pagina

Video

  • video Onderwijsinstellingen moeten zich meer gaan specialiseren Universiteiten en hogescholen moeten strenger gaan selecteren aan de poort. Door strengere selectie zijn... bijvoorbeeld middelbare scholieren met een diploma niet meer persé overal welkom. Onderwijsinstellingen moeten zich ook meer gaan specialiseren. Staatssecretaris Zijlstra vindt dat ze nu teveel op elkaar lijken.
  • video Hoger onderwijs moet zich specialiseren Hogescholen en universiteiten moeten zich verder gaan specialiseren. Het kabinet wil dat ze zich meer van... elkaar gaan onderscheiden. Om dat te bereiken mogen scholen en universiteiten studenten strenger gaan selecteren.

Audio

  • 'Studenten moet denken: hier voel ik me thuis' Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs werkt aan de kwaliteit van hogescholen en universiteiten. Hij wil dat de scholen zich meer... specialiseren en dat er zo een einde komt aan de wildgroei aan opleidingen. Ook vindt hij dat de hogescholen en universiteiten studenten beter moeten selecteren. Hogeschool Rotterdam doet dat al en traint docenten in het selecteren van studenten. Trudy van Rijswijk was bij zo'n training aanwezig.
  • Zijlstra wil opleidingen op maat Staatssecretaris Zijlstra is niet populair onder de studenten vanwege de bezuinigingen op de langstudeerders bijvoorbeeld. Toch... zegt hij dat hij het beste voor heeft met het Hoger Onderwijs. Dat onderwijs moet beter. En daarom kondigt hij vandaag maatregelen aan. Een opleiding op maat, dat is zijn doel.
  • Voorzitter universiteiten reageert op plannen Zijlstra Sijbolt Noorda, voorzitter VSNU reageert op de plannen van staatssecretaris Zijlstra over het hoger onderwijs. Zijlstra wil dat... universiteiten en Hogescholen zich meer gaan specialiseren.
  • 'Jammer dat Zijlstra financiële paragraaf onderzoek overslaat' Staatssecretaris Halbe Zijlstra komt vandaag met zijn plannen voor het hoger onderwijs. Kern is dat strengere eisen voor studenten... en onderwijsinstellingen moeten leiden tot beter opgeleide afgestudeerden. Als de Nerlandse instellingen het goed doen in de internationale concurrentiestrijd is dat natuurlijk goed nieuws voor de studenten, vindt ook Sander Breur, voorzitter van de studentenvakbond LSVb.
  • Hogescholen moeten meer selecteren Profileren en selecteren, dat is wat hogescholen en universiteiten moeten gaan doen als het aan onderwijs-staatssecretaris Halbe... Zijlstra ligt. Profileren door geen eenheidsworst meer aan te bieden; selecteren door eventueel studenten te weigeren. Verslaggever Martijn van der Zande.

Video en Audio

Meer video en audio