NOS Nieuws

Ook politie waarschuwt tegen gijzelsoftware

Na computerdeskundigen en antivirusspecialisten waarschuwt ook de politie voor de gevaren van gijzelsoftware. Sinds vrijdag hebben cybercriminelen op grote schaal zulke software verspreid in de hoop dat mensen betalen voor het vrijgeven van geblokkeerde databestanden.

Op Twitter adviseert de politie consumenten en vooral bedrijven zich tegen ransomware te wapenen door antivirusprogramma's te gebruiken, updates onmiddellijk te installeren en back-ups te maken van de gegevens op de computers.

De politie raadt mensen sterk af om te betalen voor het ontsleutelen van bestanden, omdat daarmee deze vorm van criminaliteit in stand wordt gehouden. Bovendien is het allerminst zeker of betaling inderdaad leidt tot het vrijgeven van geblokkeerde bestanden.

Tot nu zijn veel dammen opgeworpen, maar individuele systemen zijn nog steeds erg kwetsbaar, zegt de politie. Een topman van Europol zei vanochtend dat hij zijn hart vasthoudt voor wat er morgenochtend gebeurt, als er weer veel kantoorcomputers worden aangezet. Tot nu toe zijn er zo'n 200.000 gedupeerden in 150 landen gemeld.

E-mails en linkjes

Het risico op besmetting kan worden verkleind door besturingssystemen en computerprogramma's up-to-date te houden en door niet te surfen op het internet zonder goed antivirusprogramma.

Verder geldt nog steeds de waarschuwing om geen e-mails, linkjes of bestanden van vreemden te openen of aan te klikken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl