NOS WielrennenAangepast

Dumoulin en Mollema knap in spoor Quintana

Quintana grijpt macht, Dumoulin en Mollema geven weinig toe

Nairo Quintana heeft zijn favorietenstatus waargemaakt in de negende etappe van de Giro d'Italia. De Colombiaan won de bergrit naar Blockhaus en nam de roze trui over van Bob Jungels. Al pakte hij niet heel veel tijd op de concurrentie.

En dat was mede te danken aan een sterk optreden van de Fransman Thibaut Pinot en de Nederlanders Tom Dumoulin en Bauke Mollema. Dumoulin hield de schade beperkt en verloor slechts 24 tellen, wat bijzonder gunstig is met het oog op de tijdrit van dinsdag.

Achter Dumoulin finishte Bauke Mollema als vierde op 41 seconden. Steven Kruijswijk verloor 2 minuten en 43 seconden.

Uitslag etappe 9

In de 149 kilometer lange rit gebeurde niet bijster veel. Er reden twaalf renners weg, maar de Movistar-ploeg van Quintana gaf ze nooit veel ruimte.

Nog voordat de slotklim opdoemde was het twaalftal gegrepen. Het opmerkelijkste moment deed zich voor op de klim en er was een stilstaande motor bij betrokken.

De motor werd door een aantal renners niet gezien, onder wie Wilco Kelderman. De renner van Sunweb ging onderuit en ook vier Sky-renners kwakten tegen het asfalt. Kelderman moest opgeven en de kopmannen van Sky, Geraint Thomas en Mikel Landa, moesten in de achtervolging.

Klassement

Vooraan bleef Movistar het tempo hoog houden. En Quintana maakte het ook af. Na een eerste versnelling op 6,5 kilometer vielen er al wat klassementsrenners af. Alleen Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot hielden nog even stand.

Dumoulin, Mollema en Steven Kruijswijk moesten direct een gaatje toestaan. Maar Dumoulin en Mollema kwamen knap terug en achterhaalden zelfs de winnaar van vorig jaar. Ook kwamen ze samen nog in het wiel van Pinot, die later weer wegspurtte. Dumoulin kon echter weer terugkeren en werd door de Fransman geklopt in de sprint om plaats twee, op 24 tellen van Quintana.

Mollema finishte als vierde op 41 seconden achterstand. Dit is ook de volgorde in het klassement, dat mogelijk dinsdag weer op de schop gaat als er een tijdrit van bijna veertig kilometer op het programma staat. Morgen hebben de renners een rustdag.