Izagirre boekt eerste Giro-zege na zinderende finale

Izagirre wint achtste etappe Giro
Een korte samenvatting van de achtste etappe van de Giro d'Italia, met de Spanjaard Gorka Izagirre als ritwinnaar.

Gorka Izagirre heeft de achtste etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Spanjaard van Movistar toonde zich de sterkste in een zinderende finale, waarin Giovanni Visconti en Luis León Sanchez op de venijnige slotklim net tekort kwamen.

In het eerste uur van de rit van Molfetta naar Peschici haalde het peloton een gemiddelde van 55 kilometer per uur. In dat deel werd de kiem gelegd voor de kopgroep van de dag, die zou uitgroeien tot zestien renners.

Op ruim dertig kilometer van de finish reden Visconti, Valerio Conti, Izagirre, Gregor Mühlberger en Sanchez weg bij hun medevluchters, waarna de Oostenrijker Mühlberger de strijd in de slotkilometers moest staken.

1/2Toptien NOS
2/2Klassement NOS

Venijn

Het venijn van de heuvelachtige rit zat hem overduidelijk in de staart. De kopgroep wachtte in de laatste dertien kilometer twee pittige klimmetjes, met in de laatste tweehonderd meter een stijging van maar liefst twaalf procent.

In een van de scherpe bochten kort voor de finish smakte Conti tegen het asfalt, waarop Izagirre een klein gaatje sloeg. Dat hield hij op het laatste stuk vast, genoeg voor zijn eerste zege ooit in de Giro.

Speldenprik Landa

Even leek klassementsrenner Mikel Landa tijd te winnen op de concurrentie. De Spanjaard van Team Sky sloeg een gat van maximaal twintig seconden, maar werd door toedoen van onder meer Sunweb en Lotto-Jumbo teruggehaald.

De Nederlanders met klassementsambities maakten geen fout en kwamen zonder tijdverlies binnen.

Kruijswijk raakt in vorm: hopelijk kan ik tijd pakken
Na een moeizame start lijkt Steven Kruijswijk de vorm te hebben hervonden in de Giro d'Italia. In de zware negende etappe hoopt de renner tijd te winnen op de concurrentie.
1/3Kruijswijk raakt in vorm: hopelijk kan ik tijd pakken
Mollema voelde zich goed in 'pittig ritje'
De reactie van Bauke Mollema na afloop van de achtste etappe van de Giro d'Italia.
2/3Mollema voelde zich goed in 'pittig ritje'
Tankink: mijn helm heeft mijn leven gered
Bram Tankink van Lotto-Jumbo kwam in de achtste etappe van de Giro d'Italia hard ten val. Zonder helm had het een stuk slechter kunnen aflopen.
3/3Tankink: mijn helm heeft mijn leven gered
97 gerelateerde artikelen