Familie De Boer heeft negen kinderen
NOS Nieuws

Minder grote gezinnen, maar ze zijn er nog wel: 'het gebeurde gewoon'

Grote gezinnen in Nederland worden steeds zeldzamer. Van de vijf miljoen moeders heeft slechts 1 procent zes kinderen of meer, blijkt uit cijfers van het CBS. Gezinnen met veel kinderen komen vooral voor op de Biblebelt, een gebied waar veel christenen wonen dat zich uitstrekt van Zeeland tot Overijssel.

Dat komt volgens hoofddemograaf Jan Latten omdat vrouwen in dit soort streken moederschap vaak als belangrijkste levensdoel hebben, terwijl vrouwen in de steden veel meer gericht zijn op een combinatie van moederschap en carrière. "Daar past minder snel een groot gezin bij."

Ik ben er nooit bewust mee bezig geweest dat ik een groot gezin wilde. Het gebeurde gewoon.

Alie de Boer, moeder van negen kinderen

Urk is volgens het CBS de grote uitschieter, daar heeft 44 procent van de moeders minimaal vier kinderen. Alie de Boer (50) komt van Urk. Ze is moeder van negen kinderen: vijf meisjes en vier jongens.

"Ik heb ze in gulden en euro's zeg ik altijd, want de jongste is 8 en de oudste is van '88, dus zij is nu...", begint Alie. Ze voedt de kinderen grotendeels alleen op, want haar man is visser en zit doordeweeks op zee.

Het valt haar op dat er steeds minder grote gezinnen wonen op Urk. Op de basisschool zijn nog maar twee moeders met negen kinderen, vertelt Alie, die zelf uit een gezin van zeven komt. "Ik ben er nooit bewust mee bezig geweest dat ik een groot gezin wilde. Het gebeurde gewoon."

'Is dit uw laatste?'

De middelste dochter heeft het syndroom van Down. "Toen zij net geboren was, moest ik veel met haar naar het ziekenhuis. Dat was een heftige periode. Doktoren vroegen regelmatig: 'is dit uw laatste?'. Ik zei dan: 'Nee, het is de jongste'.

"We zijn heel blij dat we haar gekregen hebben, ze is een verrijking voor ons gezin. Zij is het die een arm om je heen slaat als je moe bent. Het neemt de zorgen niet weg, maar het maakt het meer dan de moeite waard."

Een tweeling zou ik nog wel heel leuk vinden, maar de oudsten beginnen te gillen zodra ze het horen.

Alie de Boer, moeder van negen kinderen

Het draait bij Alie niet om het huishouden. "Ik vind het belangrijker dat ik er voor de kinderen ben, dan dat het huis netjes is. Dan is het soms maar een chaos. Ik ben blij dat ik dat los kan laten, want dat maakt het een stuk gemakkelijker."

Tijd om te werken heeft Alie niet. "Het begint wel weer te kriebelen, maar het kan gewoon nog niet. Overdag moet ik er voor de kinderen zijn en 's avonds is al helemaal geen optie, dan is er altijd wel wat."

Op tijd in de kerk

Zondagochtend is een hectische ochtend voor het gezin. Zaterdagavond mogen ze opblijven, dus dan wordt het vaak laat. 's Ochtends is het dan lastig om iedereen op tijd in de kleren te krijgen voor de kerkdienst. Als het dan toch weer gelukt is, slaak ik wel even een diepe zucht. Ook van opluchting, want dan weet ik dat ik even een uurtje niks hoef."

Of er op deze leeftijd nog een tiende aankomt? "Een tweeling zou ik nog wel heel leuk vinden. De oudsten beginnen alleen te gillen zodra ze het horen. Maar goed, je weet het nooit, hè?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl