NOS NieuwsAangepast

Witte Huis-woordvoerder laat in het midden of er opnames Comey zijn

De woordvoerder van Donald Trump weet niet of er audio-opnames zijn gemaakt tijdens een etentje van de president en FBI-directeur Comey. Dat zei Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer op een persconferentie. "Trump heeft geen commentaar op eventuele opnames in zijn kantoor."

Eerder vandaag twitterde Trump dat de ontslagen Comey beter niet kan lekken naar de media uit dat gesprek. Hij hintte erop dat er misschien audio-opnames zijn.

Spicer zei verder dat de tweet geen dreigement was. Er is ophef over het gesprek, omdat Trump volgens The New York Times tijdens het etentje aan Comey had gevraagd om loyaal te zijn aan hem. Dat mag de president niet vragen, omdat de FBI onafhankelijk is.

Daarover zei Spicer vandaag: "Hij heeft nooit aan FBI-chef James Comey gevraagd om loyaal te zijn aan hem. De president vraagt alleen loyaliteit aan de VS en aan de wet."

Steun verloren

Eerder deze week werd Comey op staande voet ontslagen. Volgens Trump deed hij zijn werk niet goed en zou hij veel steun hebben verloren onder FBI-medewerkers.

Het plotselinge ontslag van Comey heeft geleid tot kritiek op Trump. De Democraten speculeren over een directe ingreep van de president, omdat Comey onderzoek liet doen naar de mogelijke banden tussen Trumps campagneteam en Rusland.

Verwarrende verklaringen

Spicer gaf vandaag zijn eerste persconferentie sinds zijn baas FBI-chef Comey heeft ontslagen, woensdag. De veel bekritiseerde Spicer moest uitgerekend deze week aan de slag als reservist in het Amerikaanse leger en was daarom niet beschikbaar om het woord te voeren namens Trump.

Het was de afgelopen dagen nogal rumoerig rond het ontslag van Comey. De vervanger van Spicer, Sarah Huckabee Sanders, verklaarde eerder dat Trump Comey had ontslagen na aanbevelingen van het ministerie van Justitie. Trump zei kort daarna in een interview dat het zijn eigen beslissing was geweest.

Persconferentie Sean Spicer over Trump en de FBI

Eerder vandaag gaf Trump een excuus voor de verwarrende verklaringen. De president twitterde dat ze het gevolg zijn van zijn grote activiteit. "Ik ben een zeer actieve president, die met veel dingen tegelijk bezig is. Dat maakt het voor mijn woordvoerders onmogelijk om perfecte verklaringen af te leggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl