Een zorgmedewerkster in Venezuela protesteert tegen de regering-Maduro
NOS NieuwsAangepast

President Maduro ontslaat gezondheidsminister om schokkende cijfers

In Venezuela heeft president Maduro de minister van Volksgezondheid de laan uit gestuurd. Ze kwam deze week voor het eerst sinds twee jaar met cijfers naar buiten over de gezondheidssituatie in Venezuela. Daaruit bleek onder meer dat de kindersterfte in het land in de afgelopen twee jaar enorm is opgelopen.

Uit de nieuwe cijfers was op te maken dat vorig jaar ruim 11.000 kinderen van 0 tot 1 jaar oud zijn overleden, dertig procent meer dan een jaar daarvoor. 756 moeders overleden tijdens of rond de geboorte van hun kind, 66 procent meer. De meeste doden vielen door malaria.

De laatst bekende gegevens waren afkomstig uit 2015. Daarna kwam het ministerie van Volksgezondheid niet meer met nieuwe cijfers.

Tekort aan medicijnen

Venezuela heeft te maken met een zware economische crisis, onder meer door de lage olieprijs en jarenlang wanbeleid. Daardoor is er in het land onder meer een groot tekort aan medicijnen en basiszorg. Ziekenhuizen kunnen nauwelijks nog medicijnen aanschaffen.

Een Venezolaanse groep van farmaceuten zei onlangs dat zo'n 85 procent van de medicijnen niet goed beschikbaar is. De regering van president Maduro zegt dat een deel van de elite medicijnen achterhoudt om onrust te stoken in het land, in de hoop op een coup.

Nieuwe minister

De officiële reden voor het ontslag is door de autoriteiten niet naar buiten gebracht. De vicepresident zei op Twitter dat Maduro haar bedankt voor het werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl