Minister van Justitie Sessions
NOS NieuwsAangepast

Aanklagers VS moeten inzetten op hogere straffen

Federale aanklagers in de Verenigde Staten moeten verdachten van een misdrijf met de zwaarst mogelijke aanklacht voor de rechter brengen. Dat staat in een memo dat vanochtend door minister van Justitie Sessions is vrijgegeven.

De opdracht om zo streng mogelijk op te treden, zal waarschijnlijk leiden tot meer vonnissen en hogere straffen.

De maatregel komt niet onverwacht. Volgens Sessions zijn strengere straffen nodig om de drugsepidemie en het drugsgerelateerde geweld in een aantal grote steden aan te pakken. "Wij zich verplicht om de wet toe te passen en daarin moeten we consistent zijn", schrijft de minister, die spreekt van "een morele verantwoordelijkheid".

Breuk met Obama

De beleidswijziging is een breuk met met de strategie van de vorige regering. Onder president Obama konden aanklagers soms de aanklacht zó formuleren dat een verdachte een kortere straf kreeg. Daarbij ging het om drugsdelicten zonder geweld. Op die manier moest de Amerikaanse justitie meer geld overhouden voor de bestrijding van zware en gewelddadige criminelen.

Onder Obama zijn tienduizenden mensen die waren veroordeeld wegens een drugsdelict vervroegd vrijgelaten, mede om ze een tweede kans te geven.

In de Verenigde Staten zitten nu iets minder dan 1,9 miljoen mensen in de gevangenis, tegen ruim 2 miljoen in 2013. Bijna de helft zit vast wegens een drugsdelict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl