NOS NieuwsAangepast

Brief over negeren vmbo'ers Jeugdjournaal maakt veel los

"Wat is onze maatschappij zonder vakmensen als bouwvakkers, verzorgenden, monteurs, winkelmedewerkers, tuinmannen?", schrijft Lisette van den Beld in een brief aan het NOS Jeugdjournaal. Aanleiding is een reportage van afgelopen woensdag, waar de nadruk lag op een klas met hoge cijfers voor de Cito-toets, onder wie een leerling met 0 fouten.

De bewuste reportage van het Jeugdjournaal

De brief wordt veel gedeeld online, tienduizenden keren geliket en leidt ook op de NOS-redactie tot discussie. Leerlingen met lagere cijfers voelen zich genegeerd of aan de kant gezet.

"Waar is de aandacht voor de leerling die een score heeft van 525 of lager? Die eigenlijk ook supertrots mag zijn op zijn/haar prestatie?", schrijft Van den Beld, begeleider op een vmbo-school in Het Gooi. Ze is "trots op alle leerlingen!!"

"Deze leerling voelt zich door jullie berichtgeving weer dommer, deze leerling schaamt zich voor de behaalde score en had liever een gesloten envelop meegekregen om thuis open te maken, samen met ouders die (hopelijk) wel blij zijn met zo'n mooie score!"

Van den Beld noemt vmbo'ers ondergewaardeerd. "Er wordt maar gepusht om door te stromen naar havo/hbo en zonder het te beseffen werken jullie daar ook aan mee."

Dit was een onbedoeld effect, dat mevrouw Van den Beld prima heeft verwoord.

Ronald Bartlema (Chef NOS Jeugdjournaal)

"We zijn geschrokken. Dit was helemaal de bedoeling niet van het onderwerp", zegt chef Ronald Bartlema van het NOS Jeugdjournaal, die ook in zijn eigen omgeving werd aangesproken op de reportage. "Dit was een onbedoeld effect, dat mevrouw Van den Beld prima heeft verwoord. Het raakt een gevoelige snaar."

Bartlema legt uit dat de reportage werd gemaakt, omdat de cijfers hoger waren dan vorig jaar. Het is dan makkelijk om in een fuik terecht te komen, geeft hij toe. "De politiek hamert ook constant op betere resultaten, excellente scholen. Maar dan doe je ook een groep tekort, die op zijn eigen niveau belangrijk werk doet. Ondergewaardeerd en soms slecht betaald."

De uitzending van het Jeugdjournaal was de druppel.

Lisette van den Beld

"Ik sta ervan te kijken hoeveel het losmaakt", zegt Van den Beld in een toelichting tegen het Jeugdjournaal. "Ik heb heel veel reacties gehad van ouders die dit herkennen. Een moeder meldde me dat haar dochter zat te huilen op de bank. Gelukkig heeft ze haar kunnen troosten."

Voor Van den Beld was de uitzending van het Jeugdjournaal de druppel. "Zonder dat jullie het beseffen sluiten jullie een groot deel van de kinderen buiten. Dat wekte veel emotie op bij me. Kinderen gaan zich op deze manier steeds minderwaardiger voelen."

Bartlema heeft inmiddels een reactie geschreven aan Van den Beld. "U heeft met uw brief heel wat losgemaakt. Ook bij de redactie. Temeer omdat in onze missie staat dat wij niemand willen uitsluiten."

"We zullen kijken hoe we hier op een betere manier aandacht aan kunnen besteden. Om duidelijk te maken wat die hele grote groep vmbo'ers betekent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl