Andre Onana juicht
NOS VoetbalAangepast

Opnieuw Europese finale op 24 mei voor Ajax

Ajax heeft ondanks het 3-1 verlies in de uitwedstrijd tegen Olympique Lyonnais de finale van de Europa League bereikt. Daarin stuiten de Amsterdammers op woensdag 24 mei op Manchester United, de club waar oud-Ajacied Daley Blind zijn centen verdient.

De eindstrijd (aftrap 20.45 uur) zal gespeeld worden in de Friends Arena in Solna, een voorstad van de Zweedse hoofdstad Stockholm. Dat in 2012 geopende stadion biedt plaats aan een kleine 55.000 toeschouwers. Vorig jaar september werd daar de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Zweden en Nederland (1-1) afgewerkt.

Voor Ajax wordt het de tiende Europese finale. De eerste was in 1969 (Europacup 1) tegen AC Milan: 4-1 nederlaag. De negende in 1996 (Champions League) ging na strafschoppen verloren tegen Juventus.

De laatste keer dat Ajax een Europese finale won, was tegen AC Milan. Patrick Kluivert maakte op 24 mei 1995 het enige doelpunt van de wedstrijd.

Zeventiende keer voor Nederland

Het is de zeventiende keer dat een Nederlandse vertegenwoordiger tot het eind van een Europees clubtoernooi van de partij is. Ook die reeks begint in 1969 met Ajax. Feyenoord sluit de rij met de UEFA Cup-finale van 2002, tevens het laatste jaar dat een Nederlandse club een Europese beker won.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl