Ajax viert de 0-1 van Kasper Dolberg

Ajax doorstaat Franse storm en gaat naar finale in Stockholm

Ajax heeft ten koste van Olympique Lyonnais de finale van de Europa League bereikt. Na de 4-1 thuiszege kwam Ajax in Lyon na een voorsprong onverwacht in de problemen.

De Fransen wonnen in een hectisch duel echter slechts met 3-1. Ajax speelt op 24 mei zijn tiende Europese finale en de eerste sinds 1996. Toen won Juventus de Champions League-finale na strafschoppen.

Na een goed begin van Lyon, nam Ajax het initiatief snel over en nadat Kasper Dolberg, Amin Younes en Hakim Ziyech kansen hadden gemist, opende Dolberg de score. Na goed werk van Younes wipte de Deen de bal over doelman Anthony Lopes heen. Ajax bleef sterker en de buit leek binnen, maar op slag van rust kwam de onverwachte ommekeer.

Ajax blijft overeind in Franse storm

Alexandre Lacazette boog met twee goals in een minuut Lyons achterstand om in een 2-1 voorsprong. Hij schoot raak vanaf de stip (nadat hij door Matthijs de Ligt gevloerd was) en maakte van dichtbij de 2-1.

Lyon vatte moed en Ajax moest na rust alle zeilen bijzetten om in de storm overeind te blijven. Dat lukte lang, mede omdat Nabil Fekir in kansrijke positie een te zwak schot produceerde en doelman Andre Onana pal stond bij een inzet van Maciej Rybus.

Kort nadat Donny van de Beek na een counter de kruising had geraakt, kopte Rachid Ghezzal in de slotfase via Nick Viergever de 3-1 in. In het hectische vervolg misten Maxwell Cornet en Lacazette enorme kansen en kreeg Viergever zijn tweede gele kaart.